آموزش آنلاین حسابداری (کلیک کنید)

اضافه کاری چیست؟

آخرین ویرایش: تیر 17, 1404

0.0
فهرست مطالب

در قانون کار جمهوری اسلامی ایران، موضوع اضافه‌کار یکی از موارد مهم و چالش‌برانگیز بین کارکنان و کارفرمایان است. در قانون ساعت کاری مشخصی تعیین شده، اما گاهی کارگران به‌صورت اختیاری یا اجباری بیش از این ساعت کار می‌کنند.دراین شرایط، کارکنان باید برای هرساعت کار اضافه، مطابق با قانون و قرارداد، مبلغ مشخصی دریافت کند.

ساعت کاری تمام کارمندان و کارگران، از سوی قانون کار تعیین میشود و تمام نیروهای کار باید در هفته ۴۴ ساعت از وقت خود را به‌صورت کامل در اختیار کارفرما قرار دهند. برطبق ماده ۵۱ قانون کار، ساعت کاری زمانی است که،کارگر و یا کارمند، زمان و نیروی کاری خود را برای انجام کار در اختیار کارفرما می‌گذارد.

براساس قانون کار، ساعت کاری عادی در هفته ۴۴ ساعت است که اگر بر ۶ روز کاری تقسیم شود، معادل ۷ ساعت و ۲۰ دقیقه در روز می‌شود. بسیاری از کارگران به‌صورت معمول ۸ ساعت در روز کار می‌کنند، اما هر زمانی بیش از این حد، اضافه‌کار محسوب می‌شود.کارفرما حق ندارد ساعات بیشتری را به‌عنوان ساعت کاری عادی تعیین کند.همچنین حقوق اضافه‌کار باید با نرخ متفاوت و بالاتری نسبت به ساعات عادی پرداخت شود.

البته در برخی از مشاغل سخت و زیان آور میزان ساعت کاری نیروها، ۶ ساعت در روز و ۳۶ ساعت در هفته است و برای این افراد،هر مقدار زمانی بیش از آن، اضافه کاری محسوب شده و نحوه پرداخت حقوق برای آن ساعت‌ها نیز براساس قوانین اضافه کاری خواهد بود.

اگر مجموع ساعات کاری در هفته ۴۴ ساعت باشد، تفاوت ساعت کار در روزهای مختلف اضافه‌کار محسوب نمی‌شود، و این به شرط توافق بین کارگر و کارفرما بستگی دارد.

درخصوص اضافه کاری باید به این اشاره کنیم این که میزان ساعت کاری هفتگی براساس قرارداد افراد تعیین میشود. بنابراین اگرقرارداد کار نیمه وقت امضا کرده‌اید و اگر به ۲۲ ساعت کار هفتگی تعهد داده باشید، هر مدت زمان بیشتر از آن باید به‌عنوان اضافه کار محسوب شود و براساس آن اضافه‌کاری محاسبه شود.

 

مهمترین و کاربردی‌ترین قوانین اضافه‌کاری

در قانون کار برای اضافه‌کاری قوانین متعددی وضع شده است اما مهمترین و کاربردی‌ترین آنها ۵ قانون است:

  1. طبق ماده ۵۹ قانون کار، اضافه‌کاری تنها با رضایت کارگر مجاز است و باید بابت هر ساعت، مزد اضافه پرداخت شود. حداکثر اضافه‌کاری روزانه ۴ ساعت است و مجموع ساعات کاری نباید از ۱۲ ساعت در روز تجاوز کند، مگر در شرایط استثنایی و با توافق طرفین.
  2. بر اساس ماده ۸۳ قانون کار، انجام اضافه‌کاری، کار شبانه، کارهای سخت و زیان‌آور و حمل بار سنگین بدون تجهیزات مکانیکی برای کارگران نوجوان (زیر ۱۸ سال) ممنوع است و متخلفان با برخورد قانونی مواجه می‌شوند.
  3. طبق ماده ۶۰ قانون کار، در شرایط اضطراری مانند حوادث غیرقابل پیش‌بینی (مثل سیل یا زلزله)، کارفرما می‌تواند حتی بدون رضایت کارگر تا ۸ ساعت اضافه‌کاری درخواست کند. اما باید ظرف ۴۸ ساعت موضوع را به اداره کار گزارش دهد؛ در غیر این‌صورت، مسئول پرداخت خسارت به کارگران خواهد بود.
  4. بر اساس ماده ۵۲ قانون کار، در مشاغل سخت و زیان آور و همچنین در کارهای زیرزمینی همچون کار در معدن، میزان ساعات کاری افراد نباید از ۶ ساعت در روز و ۳۶ ساعت در هفته بیشتر شود. به همین دلیل، کارگران مشاغل سخت و زیان آور و زیرزمینی، شرایط اضافه کاری را نخواهند داشت.
  5. براساس ماده ۶۱ قانون کار، ارجاع اضافه‌کاری به کارگرانی که (بین ساعت ۲۲ تا ۶ صبح) شب کاری انجام می‌دهند یا شغل آن‌ها جزء کارهای خطرناک و سخت و زیان آور است، ممنوع می‌باشد و این افراد شرایط اضافه کاری را ندارند.

در صورت توافق بین کارگر و کارفرما، موضوع مهم پیش می آید اینکه اضافه‌کاری باید با دستمزدی ۴۰٪ بیشتر از دستمزد عادی محاسبه شود. بنابراین، ابتدا باید دستمزد ساعتی مشخص شده و سپس براساس آن، مبلغ اضافه‌کاری محاسبه گردد.

 

محاسبه اضافه کاری ساعتی

نحوه محاسبه اضافه کاری ساعتی به صورت زیر است:

  1. حقوق ماهانه خود را بر ۳۰ تقسیم کنید؛
  2. مبلغ به‌دست آمده، میزان حقوق شما برای هر روز کاری است. در مرحله بعد، عدد را در ۷ ساعت و بیست دقیقه (همان رقم 33/7) تقسیم نمایید. اگر که شما به‌صورت روزمزدی کار میکنید، حقوق روزانه خود را بر عدد ۲ تقسیم کرده و باقی محاسبات را با استفاده از حاصل این عبارت، انجام دهید؛
  3. این عدد، میزان دستمزد شما برای یک ساعت کاری است و برای یافتن میزان دستمزد خود برای ساعات اضافه کاری، باید این عدد را با ۴۰ درصد جمع نمایید.

 

محاسبه اضافه کاری روزانه

برای محاسبه اضافه‌کاری روزانه، ابتدا باید مزد روزانه کارگر (شامل مزد پایه، پایه سنوات، و فوق‌العاده سرپرستی) را جمع کرد. سپس:

  1. مزد روزانه را بر ۷.۳۳ (میانگین ساعت کار روزانه) تقسیم می‌کنیم تا مزد ساعتی به‌دست آید.
  2. مزد ساعتی را در ۱.۴ (افزایش ۴۰٪) ضرب می‌کنیم تا مزد هر ساعت اضافه‌کاری مشخص شود.
  3. در نهایت، این عدد را در تعداد ساعات اضافه‌کاری روزانه ضرب می‌کنیم تا مبلغ اضافه‌کاری روزانه به‌دست آید.

 

محاسبه اضافه کاری ماهانه

اگر مزد به صورت ماهانه پرداخت شود، اضافه‌کاری هم ماهانه محاسبه می‌شود. برای این کار ابتدا تعداد ساعات تعطیلات ماهانه از کل ساعات کاری ماه کسر می‌شود تا ساعات کاری واقعی ماه مشخص گردد، سپس بر اساس آن ساعات اضافه‌کاری محاسبه می‌شود.

محاسبه اضافه‌کاری ماهانه مشابه روزانه است؛ ابتدا دستمزد ساعتی با جمع مبالغ پرداختی تعیین شده و در ۱.۴ (۴۰٪ افزایش) ضرب می‌شود. سپس مبلغ هر ساعت اضافه‌کاری در تعداد ساعات اضافه‌کاری ماهانه ضرب می‌شود تا مبلغ کل اضافه‌کاری ماهانه به‌دست آید.

 

انواع اضافه کاری چیست؟

اضافه‌کاری همیشه با یک نرخ ثابت محاسبه نمی‌شود؛ چون ساعات و روزهای کاری مختلف (مثل جمعه یا تعطیلات رسمی و یا بدون داشتن هیچگونه تعطیلی دیگر) نرخ‌های متفاوتی برای پرداخت اضافه‌کاری دارند که قانون آن‌ها را مشخص کرده است.

اضافه کاری عادی

اضافه‌کاری عادی یعنی کار بیشتر در همان روز کاری معمولی. برای محاسبه آن، دستمزد ساعتی را در ۱۴۰٪ ضرب کرده و سپس در تعداد ساعات اضافه‌کاری ضرب می‌کنیم تا مبلغ اضافه‌کاری به‌دست آید.

اضافه کاری تعطیلی

طبق ماده ۶۳ قانون کار، کارگران باید در روزهای تعطیل و روز ۱۱ اردیبهشت (روز کارگر) تعطیل باشند و مزد بگیرند. اگر در این روزها کار کنند و جایگزینی نداشته باشند، ساعات کار اضافی محسوب شده و اضافه‌کاری با نرخ ۴۰٪ بیشتر از دستمزد عادی پرداخت می‌شود.

اضافه کاری جمعه

جمعه به‌عنوان روز استراحت و تعطیل هفتگی کارگر است و اگر کارگر در روز جمعه نیز در محل کار حاضر شده و کار کند علاوه بر ۴۰ درصد (یا ضرب در ۱۴۰) دستمزد اضافه کار، باید ۴۰ درصد فوق‌العاده جمعه نیز برای آن‌ها محاسبه شود. بنابراین نحوه محاسبه اضافه کاری جمعه بدین شکل خواهد بود:

  • تعداد ساعات اشتغال در روز جمعه × ۱۸۰ درصد × دست‌مزد یک ساعت کار

در صورتی که نیروی کار، روز دیگری را در عوض روز جمعه تعطیل باشد، ۴۰ درصد فوق‌العاده دست‌مزد کسر خواهد شد و محاسبه دست‌مزد او بدین گونه خواهد بود:

  • تعداد ساعات اشتغال در روز جمعه × ۱۴۰ درصد × دست‌مزد یک ساعت کار

با توجه به این موضوع، باید بدانید که کارگر برای اضافه‌کاری در روز جمعه، علاوه بر ۴۰ درصد اضافه کاری، ۴۰ درصد جمعه کاری نیز دریافت خواهد کرد.

اضافه کاری شبانه

کارگران شاغل در ساعت‌های شبانه (۲۲ تا ۶ صبح) شب‌کار محسوب می‌شوند و دستمزدشان ۳۵٪ بیشتر از دستمزد عادی است. اضافه‌کاری برای شب‌کاران و افراد شاغل در مشاغل سخت و زیان‌آور ممنوع است.

  • تعداد ساعت‌های شب‌کاری در طول ماه  × ۱۳۵ درصد × حقوق پایه

 

مزایای اضافه کاری چیست؟

اگر بار کاری زیاد دارید و اضافه‌کاری می‌کنید، باید بدانید که اضافه‌کاری مزایای زیادی دارد. برای بهره‌مندی بهتر از این مزایا، باید نکات مهمی را رعایت کنید. در ادامه به بررسی چند تا از این مزایا می‌پردازیم.

 

افزایش درآمد با اضافه کاری

همه افراد تمایل دارند که درآمدشان را افزایش دهند و از راه اضافه کاری می‌توانند موجب افزایش درآمد خودشان شوند؛ به این ترتیب، کارگران پول بیشتری را برای پرداخت صورت‌حساب، کارت‌های اعتباری، اقساط وام و سایر هزینه‌های خود خواهند داشت؛ همچنین با افزایش درآمدشان می‌توانند بخشی از آن را پس‌انداز یا برای سایر برنامه‌های آینده خود مصرف کنند. برخی از کارکنان نیز بخشی از درآمد خود را به تعطیلات و مسافرت اختصاص می‌دهند.

با وجود افزایش درآمد اضافه‌کاری، باید مراقب مدیریت مالی باشید و به درآمد موقتی اضافه‌کاری تکیه نکنید، چون ممکن است دائمی نباشد. هدف اصلی باید پیشرفت شغلی یا پیدا کردن فرصت بهتر باشد.

 

کمک به پیشرفت شغلی

در برخی مشاغل، صرفاً تحویل به موقع و با کیفیت کارها می‌تواند عامل تمایز میان کارکنان باشد. با این حال، در محیط‌های کاری رقابتی‌تر، اضافه‌کاری و فعالیت تا ساعات پایانی روز به عنوان روشی مؤثر برای جلب توجه مدیران و اثبات تعهد حرفه‌ای شناخته می‌شود. انجام اضافه‌کاری این امکان را فراهم می‌کند تا افراد بتوانند در پروژه‌های خود سهم بیشتری داشته و نتایج بهتری کسب کنند که این امر نمایانگر اهمیت دادن به وظایف محوله و وفاداری به سازمان است.

با وجود این، در صورتی که مدیریت سازمان به طور واضح درخواست اضافه‌کاری نکرده باشد، کارکنان نباید به اصرار در این زمینه بپردازند. همچنین، شرکت‌های کوچک‌تر که محدودیت‌های مالی دارند ممکن است قادر به پرداخت هزینه‌های اضافه‌کاری نباشند. علاوه بر این، انجام مکرر اضافه‌کاری ممکن است نشانه‌ای از ضعف در مهارت‌های مدیریت زمان فرد باشد که بهتر است با برنامه‌ریزی مناسب بهبود یابد تا بهره‌وری کاری بدون نیاز به افزایش ساعات کاری افزایش پیدا کند.

در نهایت، اضافه‌کاری می‌تواند به عنوان فرصتی برای ارتقاء موقعیت شغلی و نشان دادن تعهد حرفه‌ای مطرح باشد، اما ضروری است این موضوع با تعادل و به دور از زیاده‌روی انجام شود تا اثرات منفی بر سلامت و کارایی فرد نداشته باشد.

 

جدول اضافه کاری سال 1404

عنوان فرمول محاسبه اضافه کاری
فرمول اضافه کاری بر اساس ۲۲۰ ساعت کار کارکرد اضافه کاری × 1.4 × 220 ÷ حقوق پایه
فرمول اضافه کاری بر اساس 192 ساعت کار کارکرد اضافه کاری × 1.4 × 192 ÷ حقوق پایه
فرمول اضافه کاری بر اساس 198 ساعت کار کارکرد اضافه کاری × 1.4 × 198 ÷ حقوق پایه

 

حق بیمه اضافه کاری کارگران

افراد برای بررسی حق بیمه اضافه کاری کارکنان باید به قوانین و مقررات سازمان تامین اجتماعی مراجعه کنند. مطابق با بند ۵ ماده ۲ قانون تامین اجتماعی، دستمزد یا حقوق کارگران شامل هرگونه وجوه و مزایای نقدی و یا غیر نقدی مستمر بوده که در قبال کار بیمه بیمه شده پرداخت می شود. با توجه به این که اضافه کاری جزو مزایای مستمر کارگران محسوب شده، مشمول پرداخت حق بیمه اضافه کاری کارگران می شود. در این مقاله به پاسخ پرسش «اضافه کاری ۱۴۰۴ چیست» پرداخته شده و کاربران با فرمول محاسبه آنلاین اضافه کاری سال ۱۴۰۴ و نرخ جدید هر ساعت اضافه کاری آشنا شدند. همچنین جدول نرخ‌ها، ضرایب و شرایط اضافه کاری و سقف دریافت این دستمزد به تفصیل شرح داده شده است.

یکی از سوالات مهم مطرح شده، پرداخت حق بیمه بابت اضافه کاری است. طبق قوانین سازمان تامین اجتماعی و بند ۵ ماده ۲ قانون تامین اجتماعی، دستمزد کارگران شامل تمامی مزایا و وجوه نقدی یا غیرنقدی مستمر است که در قبال کار دریافت می‌شود. از آنجا که اضافه کاری جزو مزایای مستمر کارگران محسوب می‌شود، مشمول پرداخت حق بیمه است و کارفرمایان موظف به کسر و پرداخت آن می‌باشند

در شرایط اقتصادی امروز، کارگران نیز مانند دیگر اقشار جامعه با مشکلات معیشتی متعددی روبه‌رو هستند. به همین دلیل، بسیاری از آن‌ها به‌دنبال راهکارهایی برای افزایش درآمد خود، از جمله انجام اضافه‌کاری، هستند. در پاسخ به پرسش «اضافه‌کاری ۱۴۰۴ چیست؟» می‌توان گفت که کارکنان سازمان‌ها و شرکت‌های مختلف، در صورت توافق با کارفرما، مجاز به انجام اضافه‌کاری هستند.

براساس قانون کار، کارفرمایان موظف‌اند مبلغ مربوط به اضافه‌کاری را مطابق نرخ قانونی و به‌صورت ماهیانه پرداخت کنند. یکی از موارد مهم برای کارگران، اطلاع از سقف مجاز اضافه‌کاری است. مطابق با تبصره ماده ۵۹ قانون کار، میزان اضافه‌کاری نباید از ۴ ساعت در روز بیشتر باشد؛ در نتیجه سقف اضافه‌کاری در ماه نیز نباید از ۱۲۰ ساعت تجاوز کند، مگر در موارد استثنایی و با توافق طرفین.

کارفرمایان نیز پس از محاسبه نرخ و میزان اضافه‌کاری از طریق ابزارهای آنلاین یا بر پایه فرمول‌های قانونی، ملزم به پرداخت منظم این مبلغ در پایان هر ماه هستند.

 

جمع بندی

در نهایت، همانطور که در این مطلب به تفصیل بررسی شد، موضوع اضافه‌کاری در قانون کار جمهوری اسلامی ایران یکی از جنبه‌های کلیدی و مهم رابطه بین کارگر و کارفرما محسوب می‌شود. این قانون با تعیین ساعت کاری مشخص (۴۴ ساعت در هفته برای مشاغل عادی) چارچوبی برای فعالیت عادی کارگران فراهم کرده و هرگونه کار مازاد بر این ساعات را تحت عنوان اضافه‌کاری تعریف می‌نماید.
اهمیت موضوع اضافه‌کاری در لزوم رضایت کارگر (به‌طور کلی) و همچنین نحوه محاسبه اضافه کاری با نرخی متفاوت و بالاتر از مزد عادی (حداقل ۴۰ درصد بیشتر) نهفته است. قانون کار همچنین محدودیت‌هایی را برای حداکثر اضافه کاری روزانه و ماهانه تعیین کرده و شرایط خاصی مانند مشاغل سخت و زیان‌آور، کارگران نوجوان و شب‌کاران را از انجام اضافه‌کاری مستثنی یا مشروط ساخته است؛ مگر در موارد اضطراری که با رعایت ضوابط قانونی امکان‌پذیر است.
نحوه دقیق محاسبه حقوق اضافه کاری بر اساس فرمول‌های مشخصی انجام می‌شود که در این مطلب تشریح شد و پرداخت حق بیمه اضافه کاری نیز بر اساس قوانین تامین اجتماعی بر عهده کارفرماست. آگاهی از این قوانین، هم برای کارگران جهت مطالبه حقوق قانونی خود و هم برای کارفرمایان جهت رعایت مقررات و جلوگیری از مشکلات احتمالی، حیاتی است. اطمینان از پرداخت صحیح و به‌موقع اضافه کاری نه تنها یک تکلیف قانونی است، بلکه به ایجاد محیط کاری عادلانه و شفاف کمک می‌کند و زمینه‌ساز افزایش رضایت شغلی و بهره‌وری می‌شود. بنابراین، آشنایی کامل با قوانین اضافه کاری برای تمام فعالان حوزه کار و اشتغال ضروری است.

این مقاله را به اشتراک بگذارید:

سایر مقالات آپاداس:

مدیر تولید محتوا

هانیه هاشم‌زاده، متولد 1367با حسابداری درمحیط کار به‌صورت تجربی آشنا شد. وی دانش‌آموخته رشته مدیریت دولتی در مقطع کارشناسی و رشته مدیریت فن‌آوری اطلاعات در مقطع کارشناسی ارشد است. از فعالیت های فعلی خانم هانیه هاشم زاده، علاوه بر ارائه خدمات و آموزش حسابداری، مدیریت تیم محتوای تخصصی سایت، پیج اینستاگرامی، تنظیم دوره ها و تهیه جزوات می‌باشد.

وبسایت آموزشگاه حسابداری آپاداس علاوه بر ارائه مقالات حسابداری، دوره های آموزش حسابداری و فایل اکسل حسابداری نیز ارائه می‌کند. اگر در تبریز هستید و به دنبال آموزشگاه حسابداری معتبر می‌گردید، شرایط شرکت در دوره و سایر اطلاعات مربوطه را در صفحه آموزش حسابداری در تبریز آپاداس می‌توانید مشاهده فرمایید. همچنین دوره آموزش آنلاین حسابداری آپاداس به شما این امکان را می‌دهند که مهارت‌های لازم برای مدیریت مالی شرکت خود را کسب کنید و با استفاده از فایل‌های اکسل آماده، کارایی و دقت بیشتری در کار خود داشته باشید.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}