فایل اکسل محاسبه گر حقوق 1404 (تخفیف فقط تا آخر امشب)

فناوری‌های نوین در حسابداری | هوش مصنوعی، بلاک‌چین و اتوماسیون

آخرین ویرایش: فروردین 9, 1404

0.0
فهرست مطالب

امروزه با پیشرفت سریع علم داده مخصوصا در حوزه حسابداری، فناوری‌های نوین نقش مهمی در این تغییرات دارند. این فناوری‌ها با ارائه راه‌حل‌های هوشمند، زندگی را آسان‌تر کرده و به سازمان‌ها کمک می‌کنند تا از روش‌های سنتی فاصله گرفته و با استفاده از سیستم‌های هوشمند، دیجیتال، بهبودکارایی و تصمیم‌گیری، خود را بهبود بخشند. فناوری، فرآیندهای حسابداری را متحول کرده و به کسب‌وکارها قدرت میدهد تا کارایی، دقت و امنیت را افزایش دهند. نوآوری‌هایی مانند: اتوماسیون، یادگیری ماشینی، محاسبات ابری، داده‌های بزرگ و بلاک‌چین، حسابداری را با ارائه مزایای بیشتردگرگون کرده‌اند.

فناوری های مرتبط با حسابداری

چه تازه‌ وارد باشید وچه یک حسابدار حرفه‌ای و مجرب، آشنایی با فناوری‌های حسابداری ضروری است. اگر نرم‌افزار حسابداری شما با تغییرات فناوری همگام نباشد، شرکت و شما، درآینده از رقبا عقب خواهید ماند.

رایانش ابری در حسابداری

در سال‌های اخیر، رایانش ابری پیشرفت چشمگیری داشته است و یکی از مهم‌ترین فناوری‌هایی است که حسابداران باید به آن توجه کنند. اما رایانش ابری چیست؟ این فناوری به استفاده از سرورها و منابع محاسباتی از طریق اینترنت، بدون نیاز به زیرساخت فیزیکی داخلی، اشاره دارد که دسترسی آسان، امنیت و کارایی را برای کاربران فراهم می‌کند.

رایانش ابری، ذخیره ‌سازی و دسترسی به داده‌ها به‌صورت آنلاین است، در ابری، داده‌ها در هارددیسک ذخیره نمیشوند، این فناوری امکان دسترسی به برنامه‌ها و داده‌ها را از هر مکان و هر دستگاهی فراهم کرده و جریان آزاد اطلاعات را ممکن می‌سازد. همچنین، با ارائه دسترسی مشخص به مشتریان و همکاران، تبادل اطلاعات را تسهیل می‌کند.

رایانش ابری تحول بزرگی در حسابداری ایجاد کرده و به یکی از روندهای مهم در حوزه حسابداری تبدیل شده است. آشنایی با نرم‌افزارهای حسابداری مبتنی برفضای ابری می‌تواند به شما مزیت رقابتی بدهد. با جستجو و یادگیری درباره این نرم‌افزارها، می‌توانید مهارت‌های خود را تقویت کرده و به یک حسابدار آینده‌نگر تبدیل شوید.

فناوری بلاکچین در حسابداری

بلاکچین با ایجاد شفافیت و امنیت، به توازن در حسابداری کمک می‌کند. استفاده از بلاکچین مزایای قابل‌توجهی به همراه دارد. بلاکچین یک فناوری غیرمتمرکز برای ذخیره داده‌هاست که امنیت و شفافیت تراکنش‌ها را افزایش می‌دهد و می‌تواند کل صنایع به خصوص در حوزه مالی را متحول کند.

درحال حاضر سیستم دفترداری دوطرفه بر ورود وبررسی داده‌ها توسط حسابداران و ممیزین مستقل متکی است. اما با فناوری بلاک چین، این فرآیند به‌صورت خودکارانجام شده و نیاز به بررسی و تأیید دستی از بین می‌رود، زیرا هر تراکنش به‌طور کامل و بدون دخالت طرف دیگر ممیزی می‌شود.

دریک تراکنش، طرفین متعددی دخیل هستند و هریک تمایل دارند سوابق را برای خود حفظ و نگهداری کنند. این کار نه ‌تنها وقت‌گیر و ناکارآمد است، بلکه باعث ایجاد اختلافاتی در تطابق سوابق ذخیره‌شده می‌شود.
به گفته بلیث مسترز، مدیرعامل شرکت Digital Asset Holding، بلاک چین روشی برای استفاده از علم کدگذاری است که امکان به اشتراک‌گذاری داده‌ها در یک زیرساخت مشترک را فراهم می‌کند. این فناوری به هردو طرف یک تراکنش اجازه می‌دهد سوابق را همزمان در یک دفترکل مشترک مشاهده کنند، درحالی که هر حسابدار، ممیز یا شرکت همچنان پایگاه داده خصوصی خود را نیز حفظ کرده و در اختیار داشته باشد.

 

فناوری حسابداری خودکار

چشم‌انداز تجارت و بازرگانی به سرعت به سمت حذف کدگذاری از حسابداری پیش می‌رود، به طوری که ورودی داده‌ها در این حوزه به صفر می‌رسد. فناوری خودکار همواره به‌عنوان یک شمشیر دولبه تلقی می‌شود؛ از یک سو راحتی و آسایش را به همراه دارد و از سوی دیگر ممکن است نیروی انسانی را جایگزین کند.

آیا نقش حسابداران در خطر است؟ طبق مطالعات مجله Accounting Today، فناوری خودکار احتمالاً باعث می‌شود که حسابداران قادر به استفاده از قابلیت‌ها و پتانسیل‌هایی شوند که آن‌ها را سودمندتر و سودآورتر از همیشه می‌کند.

با فاصله گرفتن صنایع از فرآیندهای زمان‌محور مانند آماده‌سازی و ارسال فاکتورها، دانش و تجربه حسابداران به ارزشمندترین دارایی‌ها تبدیل می‌شود. کنترل‌کننده‌های مجازی در فناوری حسابداری خودکار بیشترین تقاضا را خواهند داشت. بنابراین، اگر نقش خود را به عنوان حسابدار دوباره تعریف کنید، فعالیت کردن به عنوان یک کنترل‌کننده مجازی می‌تواند به حفظ و ادامه حرفه شما کمک کند.

فناوری خودکار باعث می‌شود حضور حسابداران مؤثرتر شود، زمانی که صرف وارد کردن دستی داده‌ها میکند کاهش داده و خطاهای انسانی را به حداقل می رساند.. پیش‌بینی می‌شود وظایف عمومی حسابداران مثل آماده‌سازی مالیات، حقوق و دستمزد و ممیزی به‌طورکامل خودکار می شوند. سیستم‌های حسابداری ابری جزء برنامه‌های حسابداری خودکار هستند، اما فقط بخشی از تحولی بزرگتر را تشکیل می‌دهند. با حسابداری خودکار، حرفه‌ای‌ها می‌توانند از جدیدترین فناوری‌ها برای شناسایی ناهنجاری‌ها یا الگوها استفاده کنند، بدون اینکه نیازی به وارد کردن دستی داده‌ها باشد.

هوش مصنوعی در حسابداری

هوش مصنوعی (AI) یکی دیگر از تأثیرات فناوری بر حسابداری است که به بهره‌وری بیشتر حسابداران و فعالان مالی کمک می‌کند. الگوریتم‌های هوش مصنوعی به ماشین‌ها این امکان را می‌دهند که بر وظایف وقت‌گیر، تکراری و دوباره‌کاری غلبه کنند. با کمک هوش مصنوعی، افراد فعال در حوزه‌های مالی و حسابداری می‌توانند به‌جای تمرکز بر اعداد و ارقام، زمان بیشتری را به ارائه بینش‌ها و راهکارهای عملی اختصاص دهند.

ماشین‌ها با ساده‌ سازی عملیات می‌توانند به کاهش هزینه‌ها و خطاها کمک کنند. با واگذاری کارهایی که هوش مصنوعی در آن‌ها عملکرد بهتری دارد، مانند تحلیل و پردازش داده‌های حجیم و انجام وظایف یکنواخت، زمان بیشتری برای انجام وظایفی که انسان‌ها در آن‌ها قوی‌تر هستند، فراهم می‌شود.

فناوری‌های جدید انتظارات مشتریان از شرکت‌ها را تغییر داده و این موضوع برای حسابداران هم نیز صدق می‌کند. هوش مصنوعی به حسابداران کمک می‌کند تا عملکرد مؤثرتر و مفیدتری داشته باشند.

مزایای هوش اشیا در حسابداری

زمانی که اینترنت اشیا (IoT) که دستگاه‌ها و ماشین‌ها را به هم وصل می‌کند، با هوش مصنوعی ادغام می‌شود، نتیجه آن “هوش اشیا” خواهد بود. این دستگاه‌ها و ماشین‌ها قادرند بدون دخالت انسان با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و فعالیت کنند. هوش اشیا مزایای زیادی برای حسابداری و امورمالی از جمله ردیابی دفترکل، تراکنش‌ها و سایر سوابق به‌طور زنده و بدون از دست دادن وقت، دارد،

با کمک هوش اشیا، الگوها شناسایی می‌شوند و مشکلات به سرعت حل وفصل می‌گردند. این نظارت مداوم باعث می‌شود فعالیت‌ها و وظایف حسابداری مانند ممیزی ساده‌تر، سازمان ‌یافته‌تر و با استرس کمتری انجام شوند. همچنین، ردیابی و مدیریت فهرست موجودی به طور قابل توجهی بهبود می‌یابد.

حالا که تاثیر فناوری بر حسابداری را درک کرده‌ایم و می‌دانیم که آینده این حرفه تحت تأثیر فناوری‌های جدید تغییرات بزرگی خواهد داشت، باید ازخود بپرسیم که آیا فناوری آینده‌ای تهدیدکننده برای حسابداران است؟ یا شاید بتوان ازاین فناوری‌ها به‌عنوان یک فرصت در شغل حسابداری بهره برد و از آن‌ها برای بهبود کارایی و ایجاد ارزش بیشتر استفاده کرد؟

 

چالش ها و فرصت های فناوری در حسابداری

بعد از پذیرش ناگزیر تأثیر فناوری‌های جدید در حسابداری، باید چالش‌ها و فرصت‌های احتمالی را مورد بررسی قرار دهیم. بر اساس آخرین مطالعات مجله Accounting Today که برروی بیش از 100 نفر از مدیران بنگاه‌های حسابداری، روسای انجمن‌های حسابداری، مشاورین و سایرفعالان این حوزه انجام شده است، بیشتراین افراد چندین چالش را نام برده اند.

در میان این چالش‌ها، مواردی که درصدر قرار گرفتند عبارتند از: آثار تأثیرگذار فناوری، اهمیت حیاتی به‌کارگیری نیروی انسانی، و نیاز مبرم حسابداران به به‌روزرسانی مداوم متناسب با تغییرات سریع.

اگر قصد ادامه تحصیل در رشته حسابداری، مخصوصا در مقطع کارشناسی ارشد را دارید، آشنایی با چالش‌ها و بازارکار این حرفه که به سرعت درحال تغییر است، می‌تواند بسیار مفید وجالب باشد. آگاهی از تحولات فناوری و نیازهای روز می‌تواند به شما کمک کند تا خود را برای مواجهه با آینده این رشته آماده کنید.

نقش تکنولوژی مدرن در حسابداری

به گزارش مجله Accounting Today، حسابداران و بنگاه‌های حسابداری با چالش‌های دیگری مانند استخدام نیروهای جدید، اصلاحات مالیاتی، امنیت سایبری، ادغام شرکت‌ها و نیاز به جذب حسابداران حرفه‌ای و مجرب روبه‌رو هستند. اما با این حال، به عقیده این مجله ، مشکلات در مقایسه با چالش‌های مربوط به فناوری‌های جدید و توانایی تطبیق با تغییرات سریع این حوزه، کمتر اهمیت دارند.

عوامل بیرونی مثل ورود فناوری‌های جدید به سرعت درحال ایجاد تغییرات در حوزه حسابداری هستند. این تغییرات به حدی است که حتی حسابداران حرفه‌ای نیز باید با شیوه‌های جدید و به روز آشنا شوند، خود را با فرهنگ نوآورانه هماهنگ کنند و به تغییراتی که برای بهبود کار حسابداری ضروری و لازم است، سرعت ببخشند.

ورود یا تلفیق فناوری‌های نوآورانه برای تمامی صنایع چالش‌برانگیز است. پیشرفت‌هایی مانند تحلیل داده‌ها، یادگیری ماشین، هوش مصنوعی، بلاکچین و پردازش ابری، فرصت‌های بزرگی برای بهبود مؤثروکارآمد فراهم می‌آورد، البته اگر به‌درستی به کار گرفته شوند.

به گفته اسکات شوالتر، مدیر هیات مشاورین استانداردهای حسابداری فدرال، «ممیزی، حسابداری، امور مالیاتی و مشاوره همگی تحت تأثیر فناوری‌های جدید قرار خواهند گرفت.»

بنگاه‌های حسابداری در حال تغییر فرآیندهای ممیزی خود هستند تا تمرکز بیشتری روی امنیت و داده‌ها داشته باشند. همچنین، مشتریان به‌طور فزاینده‌ای داده‌های زیادی را برای تحلیل‌های ماهانه اضافه می‌کنند تا از تغییرات عقب نمانند، مسائل روز و رویه‌ها را شناسایی کنند و فرصت‌ها را به حداکثر برسانند.

سازگار شدن حسابداران با فناوری جدید

یکی از مهم‌ترین نتایج فناوری‌های جدید این است که حسابداران دیگر نیازی به انجام کارهای روزمره و وظیفه‌ محور ندارند.این تغییر یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های حسابداران محسوب می‌شود. برای بسیاری از مشتریان، نقش حسابداران تا حد زیادی به یک مشاور کسب‌وکار تبدیل شده است، که این موضوع هم برای شرکت‌های بزرگ وهم بنگاه‌های کوچک صدق می‌کند.

احتمالاً آنچه که تا امروز به‌عنوان عوامل موفقیت در بنگاه‌های حسابداری شناخته می‌شده‌اند، درآینده نزدیک دیگر کاربردی نخواهند داشت. درآینده، مشتریان بیشتر به دنبال حسابدارانی خواهند بود که توانایی مشاوره کسب‌وکار، تحلیل استراتژیک و بهبود فرآیندهای مالی را داشته باشند.

ساختار و ماهیت مدل‌های تجاری رایج درحسابداری درحال تغییرات وسیعی است و تنها گزینه سازگاری سریع با این تغییرات است و انکار واقعیت‌ها و تلاش برای حفظ وضعیت فعلی بی‌فایده خواهد بود.

مدل‌های تجاری بنگاه‌های حسابداری باید با توقعات و نیازهای درحال تغییر مشتریان سازگار شوند. در عصری که بیشتر کارها به‌صورت خودکار انجام می‌شوند، این سازگاری و تطبیق‌پذیری یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها برای حرفه حسابداری است. بنگاه‌های حسابداری باید مدل‌های تجاری خود را از الگوی تطبیق‌پذیری به الگوی مشاوره‌ای تغییر دهند و برای این کار به همه چیزهای جدید نیاز دارند: شیوه‌های آموزش نوین، سیستم‌های جبرانی جدید، روش‌های نوآورانه، مدل‌های خدمات‌رسانی جدید و دیگر موارد به‌روز و نوین.

فرصت‌ های حسابداری مرتبط با فناوری

برخی نگران هستند که سرعت تغییرات فناوری‌های جدید باعث شود بعضی حسابداران، به‌ویژه حسابدارانی که در شرکت‌ها و بنگاه‌های کوچک‌تر مشغول به کار هستند، از قافله عقب بمانند.اما افرادی مثل ریک تلبرگ، مدیرعامل شرکت CPA Trendlines، درباره وابستگی بیش ازحد به فناوری هشدار می‌دهند. به گفته او، اگرچه فناوری می‌تواند مزایایی را به همراه داشته باشد، اما نباید کاملاً جایگزین مهارت‌های انسانی و تحلیل‌های استراتژیک شود.

ریک تلبرگ تأکید می‌کند که استفاده از فناوری‌های جدید برای کاهش هزینه‌ها ضروری است، اما حسابداران همچنان باید بر ارتقای مهارت‌های خود تمرکز کنند تا بتوانند خدمات گسترده‌تر و عالی تری به مشتریانی که خواهان خدمات بیشتری هستند، ارائه دهند.

او همچنین معتقد است که حسابداران باید از فناوری به بهترین نحو استفاده کنند تا در پاسخ به خواسته‌های مشتریان، با ارائه دیدگاه‌های مبتکرانه، تحلیل‌های دقیق و راهنمایی‌های مؤثر، عملکرد بهتری داشته باشند.

فناوری، درحالی‌که برای حسابداران ایجاد فرصت می‌کند چالش هایی راهم به همراه دارد، نمی‌تواند جایگزین حرفه‌ای‌های مجرب و هوشمند شود. فناوری ابزار دیگری است که می‌تواند به حسابداران در رویارویی با چالش‌های بزرگ تر کمک کند و آن‌ها را بیش از پیش به سمت مشتری‌مداری سوق دهد.

فناوری، درحالی که هم فرصت‌هایی برای حسابداران ایجاد می‌کندوهم چالش‌هایی به همراه دارد، نمی‌تواند جایگزین حرفه‌های مجرب وهوشمند شود.

فناوری تنها ابزاری است که می‌تواند به حسابداران کمک کند تا با چالش‌های بزرگ‌تر روبرو شوند و آن‌ها را بیشتر به سمت مشتری‌مداری سوق دهد، با این حال، مهارت‌های انسانی و تخصص حسابداران همچنان نقش حیاتی در موفقیت این حرفه خواهند داشت.

امروزه از حسابداران انتظار می‌رود که روابط خود را گسترش دهند وبه شرکای تجاری قابل‌اعتمادی تبدیل شوند.این مسئولیت، حسابداران را ملزم به یادگیری مهارت‌های نرم می‌کند؛ مهارت‌هایی که با برقراری روابط مؤثرومثبت ارتباط دارند. یادگیری این مهارت‌ها به حسابداران کمک می‌کند تا نقش برجسته‌تری در تبیین و تدوین استراتژی‌های کسب‌وکارهای در حال رشد ایفا کنند.

جمع بندی نهایی

فناوری‌های نوین بدون شک نقش کلیدی در تحول حسابداری ایفا می‌کنند و با ارائه راه‌حل‌های هوشمند، کارایی، دقت و امنیت را افزایش می‌دهند. رایانش ابری، بلاکچین، هوش مصنوعی و اتوماسیون، همگی موجب ساده‌سازی فرآیندها، کاهش خطاهای انسانی و افزایش بهره‌وری شده‌اند. در حالی که برخی این پیشرفت‌ها را تهدیدی برای جایگاه حسابداران می‌دانند، واقعیت این است که فناوری، فرصت‌های بی‌شماری را برای متخصصان این حوزه فراهم کرده است. حسابداران با تطبیق خود با این تغییرات، یادگیری مهارت‌های جدید و استفاده از ابزارهای نوین، می‌توانند نقش خود را از یک پردازشگر داده به یک تحلیلگر استراتژیک ارتقا دهند. در نهایت، موفقیت در آینده حسابداری وابسته به پذیرش تغییرات و استفاده هوشمندانه از فناوری‌های نوین خواهد بود.

این مقاله را به اشتراک بگذارید:

سایر مقالات آپاداس:
عکس خانم هانیه هاشم زاده مدیر مالی و مدیر تولید محتوای آپاداس

هانیه هاشم زاده

هانیه هاشم‌زاده، متولد 1367با حسابداری درمحیط کار به‌صورت تجربی آشنا شد. وی دانش‌آموخته رشته مدیریت دولتی در مقطع کارشناسی و رشته مدیریت فن‌آوری اطلاعات در مقطع کارشناسی ارشد است. از فعالیت های فعلی خانم هانیه هاشم زاده، علاوه بر ارائه خدمات و آموزش حسابداری، مدیریت تیم محتوای تخصصی سایت، پیج اینستاگرامی، تنظیم دوره ها و تهیه جزوات می‌باشد.

وبسایت آموزشگاه حسابداری آپاداس علاوه بر ارائه مقالات حسابداری، دوره های آموزش حسابداری و فایل اکسل حسابداری نیز ارائه می‌کند. اگر در تبریز هستید و به دنبال آموزشگاه حسابداری معتبر می‌گردید، شرایط شرکت در دوره و سایر اطلاعات مربوطه را در صفحه آموزش حسابداری در تبریز آپاداس می‌توانید مشاهده فرمایید. همچنین دوره آموزش آنلاین حسابداری آپاداس به شما این امکان را می‌دهند که مهارت‌های لازم برای مدیریت مالی شرکت خود را کسب کنید و با استفاده از فایل‌های اکسل آماده، کارایی و دقت بیشتری در کار خود داشته باشید.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}