تخفیف ویژه دوره آنلاین حسابداری فقط تا آخر دی!

کد اقتصادی | اهمیت، ضرورت و کاربرد

آذر 12, 1403

کد اقتصادی چیست
0.0

خلاصه

کد اقتصادی یک شناسه منحصر به فرد است که توسط سازمان امور مالیاتی به اشخاص حقیقی و حقوقی تخصیص می‌یابد و به عنوان “شماره اقتصادی” نیز شناخته می‌شود. این کد نقش مهمی در شناسایی و طبقه‌بندی واحدهای اقتصادی و همچنین در بهبود مدیریت مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی دارد. داشتن کد اقتصادی برای افرادی که به فعالیت‌های اقتصادی مشغول‌اند، از جمله پزشکان، وکلا، شرکت‌ها و سازمان‌ها، اجباری است و برای شرکت در مناقصات، مزایده‌ها، عقد قراردادهای تجاری، صدور فاکتور و افتتاح حساب بانکی ضروری است. در ادامه با آپاداس همراه باشید تا با نحوه استعلام و کاربرد کد اقتصادی نیز آشنا شویم.

پادکست صوتی آموزش کد اقتصادی

اگر زمان کافی برای مطالعه مقاله کد اقتصادی ندارید پیشنهاد می کنیم فایل صوتی زیر را گوش دهید.

کد اقتصادی چیست؛ اهمیت و ضرورت دریافت کد اقتصادی

کد اقتصادی شناسه منحصر به‌فردی است که سازمان امور مالیاتی به اشخاص حقیقی و حقوقی برای شناسایی واحدها به آن‌ها اختصاص می‌دهد. این کد که برای اشخاص حقیقی کد ملی آنان و برای اشخاص حقوق، شماره شناسه ملی است، هویت یک واحد اقتصادی را مشخص می‌کند و در تمام معاملات و فعالیت‌های مالی مورد استفاده قرار می‌گیرد. درنتیجه دریافت آن برای هر فردی که فعالیت اقتصادی دارد بسیار زیاد است.

شناسه اقتصادی

کد اقتصادی چیست؟

کد اقتصادی قبلاً یک شناسه ۱۲ رقمی برای شناسایی واحدهای اقتصادی بود، اما الان تمام بنگاه‌های اقتصادی حقیقی و حقوقی با کدملی و شناسه اقتصادی، معرفی می‌شوند. به بیان دیگر، این کد منحصر به فرد برای هر واحد اقتصادی متفاوت است و امکان تمایز آن‌ها را از سایر واحدهای اقتصادی فراهم می‌سازد. این شناسه توسط سازمان امور مالیاتی که تحت نظر وزارت امور اقتصادی و دارایی فعالیت می‌کند، به کسب‌وکارها اختصاص داده می‌شود. سازمان امور مالیاتی در سراسر کشور افراد حقیقی و حقوقی را از طریق این کد شناسایی می‌کند.

کد اقتصادی به عنوان “شماره اقتصادی” نیز شناخته می‌شود، و به همین دلیل ممکن است برخی این پرسش را داشته باشند که شماره اقتصادی چیست و چه تفاوتی با کد اقتصادی دارد. نکته حائز اهمیت این است که تمام شرکت‌ها به این شناسه جهت صدور فاکتور و عقد قرارداد نیاز دارند.

پیشنهاد می شود از صفحه آموزش حسابداری تبریز نیز دیدن فرمایید. دوره های حسابداری آپاداس تبریز شامل حسابدار، حسابدار ارشد، و مدیر مالی می باشد.

اهمیت و ضرورت دریافت کد اقتصادی

کد اقتصادی، همانند یک شناسنامه برای فعالیت‌های اقتصادی افراد و شرکت‌ها است. این کد منحصر به فرد به عنوان ابزاری برای شناسایی و طبقه‌بندی مودیان مالیاتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. حال این سوال مطرح می‌شود که “چرا دریافت کد اقتصادی اهمیت ویژه‌ای دارد؟” در ادامه به بررسی چرایی این سوال می‌پردازیم:

  • شناسایی و طبقه‌بندی: با داشتن کد اقتصادی، سازمان مالیاتی می‌تواند به راحتی فعالیت‌های اقتصادی هر شخص یا شرکت را شناسایی و طبقه‌بندی کند. این امر به بهبود مدیریت مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی کمک شایانی می‌کند.
  • شرکت در مزایده‌ها و مناقصه‌ها: برای شرکت در مزایده‌ها و مناقصه‌های دولتی و خصوصی، داشتن کد اقتصادی الزامی است. این کد نشان‌دهنده‌ هویت قانونی و فعالیت اقتصادی شما است.
  • عقد قراردادهای تجاری: بدون داشتن کد اقتصادی نمی‌توانید با بسیاری از شرکت‌ها و سازمان‌ها قراردادهای تجاری عقد نمایید.
  • صدور فاکتور و صورتحساب: برای صدور فاکتور و صورتحساب رسمی، باید از کد اقتصادی استفاده شود. این امر به شفافیت معاملات و محاسبه دقیق مالیات کمک می‌کند.
  • افتتاح حساب بانکی: برخی از بانک‌ها برای افتتاح حساب بانکی به نام شرکت‌ها، ارائه کد اقتصادی را الزامی می‌دانند.
  • دریافت تسهیلات:‌داشتن کد اقتصادی می‌تواند در دریافت تسهیلات بانکی و اعتباری موثر باشد.
اهمیت دریافت کد اقتصادی

چه افرادی باید کد اقتصادی داشته باشند؟

تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که فعالیت اقتصادی دارند ملزم به دریافت کد اقتصادی هستند. این شامل افرادی می‌شود که به صورت فردی کسب‌وکار می‌کنند (مانند پزشکان، وکلا، فروشندگان)، شرکت‌ها، موسسات، سازمان‌ها و هر نوع شخصیت حقوقی دیگری که به ثبت رسیده است. در واقع، هر کسی که درآمدی از فعالیت اقتصادی کسب می‌کند و یا قصد شرکت در مزایده‌ها، عقد قراردادهای تجاری و انجام سایر فعالیت‌های اقتصادی را دارد، باید آن را داشته باشد.

داشتن کد اقتصادی، یک الزام قانونی است و وجود آن برای انجام بسیاری از فعالیت‌ها ضروری است. با این کد در نظام مالی کشور به صورت رسمی شناخته و از مزایای آن بهره‌مند می‌شوید.

تفاوت کد اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی

هدف اصلی کد اقتصادی برای هر دو شخص حقیقی و حقوقی یکسان است، اما تفاوت‌هایی در نحوه صدور و کاربرد آن‌ها وجود دارد.

کد اقتصادی اشخاص حقیقی

شماره ملی اشخاص حقیقی، کد اقتصادی آنان می‌باشد. این افراد شامل طیف متعددی متشکل از: پزشکان، وکلا، مهندسان، فروشندگان و … می‌باشند. با این کد درآمدهای افراد شناسایی و مالیات آن‌ها محاسبه می‌شود. هم‌چنین برای شرکت در مزایده‌ها و عقد قراردادهای تجاری، وجود کد الزامی است.

کد اقتصادی اشخاص حقوقی

شناسه ملی شرکت، کد اقتصادی اشخاص حقوقی می‌باشد. این کد برای شناسایی درآمد شرکت و محاسبه مالیات بر درآمد و ارزش افزوده استفاده می‌شود. مانند اشخاص حقیقی، اشخاص حقوقی نیز برای شرکت در مزایده‌ها، عقد قراردادهای تجاری، افتتاح حساب بانکی و … به کد مربوطه نیاز دارند.

تفاوت مهم کد اقتصادی اشخاص حقوقی نسبت به اشخاص حقیقی، تخصص آن‌ها می‌باشد. چرا که آن‌ها حجم فعالیت اقتصادی بالاتری نسبت به اشخاص حقیقی دارند و مسئولیت مالیاتی آنان نیز بیش‌تر است.

مزایا و کاربردهای کد اقتصادی

سازمان امور مالیاتی با داشتن کد اقتصادی با سرعت و دقت بالا، فعالیت‌های اقتصادی هر شخص یا شرکت را شناسایی و طبقه‌بندی می‌کند. شناسه مربوطه، روند انجام امور مالیاتی را تسهیل و به شما کمک می‌کند تا تعهدات مالیاتی خود را به صورت دقیق انجام دهید. ارائه این کد برای شرکت در مزایده‌ها و مناقصه‌های دولتی و خصوصی، عقد قرارداد و صدور فاکتور الزامی است.

کد اقتصادی در فاکتور به شفافیت معاملات و محاسبه دقیق کمک می‌کند. برخی از بانک‌ها نیز برای افتتاح حساب شرکت‌ها، ارائه کد اقتصادی را الزامی می‌دانند و داشتن کد اقتصادی در دریافت تسهیلات بانکی و اعتباری موثر می‌باشد. داشتن کد اقتصادی نشان‌دهنده‌ی فعالیت و وضعیت قانونی و مالی شما است و به بهبود اعتبار مالی شما کمک می‌کند.

مهمترین کاربردهای کد اقتصادی

کاربردهای کد اقتصادی

یکی از مهمترین کاربردهای کد اقتصادی در محاسبه دقیق مالیات بر درآمد، مالیات بر ارزش افزوده و سایر مالیات‌ها است. به کمک این کد، سازمان مالیاتی از فرار مالیاتی جلوگیری می‌کند. همچنین با آن برنامه‌ریزی بهتری داشته و از وضعیت مالی خود می‌توانید آگاه باشید. داده‌های مرتبط با کد اقتصادی می‌توانند برای تحلیل‌های اقتصادی و آماری مورد استفاده قرار گیرند. کد اقتصادی یک شناسه بین‌المللی نیز شناخته شده و در روابط تجاری بین‌المللی بسیار کاربرد دارد. در کل، داشتن کد اقتصادی برای هر شخص یا شرکتی که فعالیت اقتصادی دارد، یک ضرورت است و کاربردهای بسیاری را به همراه دارد.

نحوه استعلام کد اقتصادی

برای استعلام کد اقتصادی یک شرکت، چندین روش وجود دارد:

  • سامانه‌های آنلاین: ساده‌ترین روش استعلام، استفاده از سامانه‌های آنلاین سازمان امور مالیاتی است. بسیاری از این سامانه‌ها امکان جستجوی کد اقتصادی بر اساس اطلاعات شکت را فراهم می‌کنند.
  • سامانه‌ ثبت شرکت‌ها: در سامانه‌ ثبت شرکت‌ها امکان استعلام کد اقتصادی شرکت‌ها وجود دارد.
  • مراجعه به سازمان مالیات: در صورت نیاز به اطلاعات دقیق‌تر، می‌توانید به اداره مالیات محل ثبت شرکت مراجعه کرده و کد اقتصادی را استعلام نمایید.
  • نرم‌افزارهای حسابداری: با نرم‌افزارهای مالی و حسابداری امکان اتصال به پایگاه داده‌های سازمان امور مالیاتی فراهم شده و توانایی اخذ کد اقتصادی شرکت‌ها را خواهید داشت.

در آخر برای استعلام دقیق و صحیح کد اقتصادی، باید از منابع رسمی و معتبر استفاده کنید.

استفاده غیرمجاز از کد اقتصادی دیگران جرم محسوب می‌شود و عواقب جدی دارد. این تخلف شامل استفاده از کد اقتصادی فرد یا شرکت دیگری برای انجام معاملات، دریافت تسهیلات، یا فرار مالیاتی است. متخلفان این جرم علاوه بر بازپرداخت مالیات‌های فرار شده، با جریمه‌های سنگین، توقیف اموال و حتی حبس مواجه خواهند شد. همچنین، اعتبار فرد یا شرکتی که کد اقتصادی‌اش مورد سوءاستفاده قرار گرفته است، خدشه‌دار می‌شود.

راه های استعلام کد اقتصادی

سخن پایانی

دقت کنید که به طور معمول یک شخص حقیقی یا حقوقی نمی‌تواند دو کد اقتصادی داشته باشد. هر شخص یا شرکت تنها یک کد اقتصادی منحصر به فرد دارد که برای شناسایی فعالیت‌های اقتصادی آن استفاده می‌شود. البته در صورتی که یک شخص یا شرکت نوع فعالیت اقتصادی خود را به طور کامل تغییر دهد، ممکن است نیاز به دریافت کد اقتصادی جدید داشته باشد. اما در این صورت کد اقتصادی قبلی باطل می‌شود.

سوالات متداول

چرا دریافت کد اقتصادی برای کسب‌وکارها اهمیت دارد؟

داشتن کد اقتصادی به شناسایی و طبقه‌بندی دقیق کسب‌وکارها کمک کرده و در معاملات، صدور فاکتور و پرداخت مالیات کاربرد دارد.

تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که فعالیت اقتصادی دارند، مانند پزشکان، وکلا، و شرکت‌ها، نیاز به کد اقتصادی دارند.  به سازمان مالیاتی می‌توان کد اقتصادی را استعلام کرد.

برای اشخاص حقیقی کد ملی و برای اشخاص حقوقی شناسه ملی به عنوان کد اقتصادی در نظر گرفته می‌شود؛ این کدها به فعالیت اقتصادی و مالیات‌بندی دقیق کمک می‌کنند. 

این کد در شرکت در مناقصات، عقد قراردادهای تجاری، صدور فاکتور، افتتاح حساب بانکی و دریافت تسهیلات بانکی کاربرد دارد.

بله، از طریق سامانه‌های آنلاین سازمان امور مالیاتی، سامانه ثبت شرکت‌ها و مراجعه به سازمان مالیاتی می‌توان کد اقتصادی را استعلام کرد.

سایر مقالات آپاداس:
عکس خانم هانیه هاشم زاده مدیر مالی و مدیر تولید محتوای آپاداس

هانیه هاشم زاده

هانیه هاشم‌زاده، متولد 1367با حسابداری درمحیط کار به‌صورت تجربی آشنا شد. وی دانش‌آموخته رشته مدیریت دولتی در مقطع کارشناسی و رشته مدیریت فن‌آوری اطلاعات در مقطع کارشناسی ارشد است. از فعالیت های فعلی خانم هانیه هاشم زاده، علاوه بر ارائه خدمات و آموزش حسابداری، مدیریت تیم محتوای تخصصی سایت، پیج اینستاگرامی، تنظیم دوره ها و تهیه جزوات می‌باشد.

وبسایت آموزشگاه حسابداری آپاداس علاوه بر ارائه مقالات حسابداری، دوره های آموزش حسابداری و فایل اکسل حسابداری نیز ارائه می‌کند. اگر در تبریز هستید و به دنبال آموزشگاه حسابداری معتبر می‌گردید، شرایط شرکت در دوره و سایر اطلاعات مربوطه را در صفحه آموزش حسابداری در تبریز آپاداس می‌توانید مشاهده فرمایید. همچنین دوره آموزش آنلاین حسابداری آپاداس به شما این امکان را می‌دهند که مهارت‌های لازم برای مدیریت مالی شرکت خود را کسب کنید و با استفاده از فایل‌های اکسل آماده، کارایی و دقت بیشتری در کار خود داشته باشید.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}