اطلاعات حسابداری به عنوان یکی از ارکان اصلی مدیریت مالی و تصمیمگیری در سازمانها، به دست استفادهکنندگان مختلفی میرسد. این استفادهکنندگان شامل مدیران، سرمایهگذاران، وامدهندگان، و سایر ذینفعان هستند که هر کدام نیازهای خاص خود را از اطلاعات حسابداری دارند. شناخت دقیق این استفادهکنندگان و نیازهای آنها به تهیه گزارشات مالی مناسب کمک میکند. با حسابداری آپاداس همراه باشید تا با اطلاعات مالی مربوط به استفاده کنندگان از آن بیشتر آشنا شویم.
استفادهکنندگان از اطلاعات حسابداری، کسانی هستند که به تصمیمگیری و قضاوت آگاهانه علاقهمندند. آنها گزارش حسابداری را دریافت کرده و مورد استفاده قرار میدهند.
انواع استفاده کنندگان از اطلاعات مالی
استفادهکنندگان از اطلاعات حسابداری، طیفِ وسیعی را تشکیل میدهند و بهطورکلی میتوان آنها را به سه دسته زیر تقسیم نمود:
1. استفادهکنندگان درونسازمانی از اطلاعات حسابداری
هیئتمدیره، مدیرعامل، مدیراجرایی، سرپرستان و مدیران میانی یک شرکت یا بنگاه اقتصادی و یا موسسه که در زمینه برنامهریزی، کنترل عملیات واحد تجاری و منابع متعلق به آن تصمیمگیری میکنند، اســتفادهکنندگانِ درونسازمانی نامیده میشوند. این افراد در هر سطح و جایگاهی که هستند به بخشی از این اطلاعات دسترسی پیدا میکنند و همه به یک نسبت نمیتوانند از جزئیات مطلع شوند. برخی از این اطلاعات محرمانه بوده و فقط باید در اختیار مدیران ارشد قراربگیرد تا موجودیت سازمان به خطر نیفتد.
به طورکلی همه کسانی که از اطلاعات حسابداری استفاده میکنند این کار را بهجهت تامین اهداف و منافع خود انجام میدهند و برای اینکه سرمایه و منافع آنها کمتر در خطر ریسک قرار بگیرد، اقدام به مطالعه این جزئیات میکنند. واحد مالی و حسابداری شرکتها و بنگاههای اقتصادی، وظیفه و مسئولیت مهمی در این خصوص برعهده دارد. بخشی از این مسئولیت در زمینه تهیه، تنظیم، ثبت، نگهداری، تجزیه و تحلیلِ این اطلاعات است که باید در نهایت دقّت و صحّت و درستکاری انجام شود، و بخش دیگر مسئولیت آنها که در زمینه طبـقهبندیِ این اطلاعات و ارائه آنها به افراد مربوطهاست؛ باید بهدرستی صـورت بگیرد تا اطلاعات حفظ و نگهداری شده به خطر نیفتد.
در این راستا کارفرمایان باید در واحد مالی خود از افراد خبره، باتجربه، دارای تحصیلات و دانشِ کافی استفاده نمایند، و نظارتِ لازم بر عملکرد آنها هم داشته باشند تا کمترین آسیب به سازمان و سرمایه آنها وارد شود.
2. استفادهکنندگان برونسازمانی از اطلاعات حسابداری
هر فرد یا مرجع ذینفع که حقِّ دریافتِ اطلاعات مالی از یک مؤسسه را دارد و برمبنای آن اطلاعات با مؤسسه دادوستد کـرده و درباره آن مؤسسه، شرکت یا بنگاه اقتصادی قضاوت یا تصمیمگیری میکند، استفادهکنندگانِ برونسازمانی هستند.
بــه سرمایهگذاران، اعطاکنندگان وام و اعتبار، فروشندگان، مشتریان، کارکنان و دولت، استفادهکنندگانِ برونسازمانی گفته میشود. هر یک از این اشخاص حقیقی یا حقوقی بنابه دلایل و منظورِ خاصی بهشرح زیر از این اطلاعات استفاده میکنند:
- سرمایه گذاران: اشخاصی که بهعنوان شریک یا سهامدار میخواهند تصمیم به سرمایهگذاری در صنعت یا مؤسسه یا بنگاه اقتصادی بگیرند، نیاز به اطلاعات مالی در مورد وضعیّت مؤسسه یا بنگاه اقتصادی دارند، تا بتوانند با اتّخاذ تصمیم درست، کمترین ریسک را متحمل شوند؛ بههمین دلیل آنها کاربران این اطلاعات محسوب میشوند.
- اعطاکنندگان وام و اعتبار و سایر تسهیلات بانکی: بانکها و موسسات مالی و اعتباری جهت پرداختِ تسهیلات و وام به موسسات و بنگاههای اقتصادی، نیاز به شناختِ وضعیت مالی، توان مالی و قدرتِ بازپرداخت وام از سوی آن مؤسسات را دارند. در نتیجه آنها هم از استفادهکنندگانِ این اطلاعات بوده و میتوانند قبل از پرداخت هرگونه تسهیلات آنها را درخواست نمایند.
- فروشندگانِ کالا و خدمات: فروشندگانِ کالا و خدمات نیز جهت معامله و دادوستد با موسسات برای تصمیمگیری و ارتباط با شرکتها و موسسات طرف حساب خود، نیاز به کسب اطلاعات از تواناییهای ِمالی و نقدینگیِ شرکتها دارند. در نتیجه این مؤسسات هم بهعنوان استفادهکنندگان از اطلاعات مالی و حسابداری محسوب میشوند.
- مشتریان: مشتریان با توجه به اینکه بهطور مستمر و مداوم از شرکتها و یا بنگاههای اقتصادی-انتفاعی، کالا یا خدمات خریداری مینمایند، برای تصمیمگیریهای خود نیاز به اطلاعات در ارتباط با قیمتها و شرایط فروش آن کالا یا خدمات دارند، و آنها هم از استفادهکنندگان اطلاعات مالی محسوب میشوند.
- کارکنان: کارکنان و پرسنل هم برای آگاهی و شناخت از توانایی مؤسسه خود که در آن مشغول به کار هستند، و اطلاع از زمان و میزانِ بهرهوری، افزایش تولید، دریافت وام و تسهیلات و سایر مزایا، نیاز دارند اطلاعات مختصری درخصوص وضعیت مالی شرکت داشته باشند، تا بتوانند درخواستهای خود را باتوجه به این اطلاعات و تواناییها تنظیم نمایند.
- دولت: دولتها برای اجرای قوانین و مقرّرات، اجرای سیاستهایِ مالی و مالیاتیِ خود، برنامهریزیهایِ اقتصادی در جهت تعادل و رشد اقتصادی، کسب درآمد ازطریق مالیات و عوارض، نظارت بر قیمتها و بسیاری از مباحث دیگر باید از این اطلاعات آگاهی داشته و از آنها استفاده نمایند.
3. ساير استفادهكنندگان
اين اشخاص كه درواقع علاقهمند به صورتهای مالی هستند، بهطور مستقيم در مؤسسه، ذینفع نیستند. بلكه بيشتر مايلند كه از تداوم مثبت موسسه نفع ببرند.
اين گروه را می توان به سه دسته عمده زير تقسيمكرد:
- سرمايهگذاران بالقوه: افراد و مؤسساتی هستند كه قصد سرمايهگذاری در موسسه را دارند.
- كارگزاران بازار سرمايه: هيأت پذيرش بورس اوراق بهادار، كارگزارانِ بورس و تحليلگرانِ مالی كه وظايفی را در بازار سرمايه برعهده دارند، برای تنظيم امور و معاملات و ارائه خدمات به سرمايهگذارانِ موجود و بالقوه، به اطلاعات مالی ِمؤسسات انتفاعی بهويژه شركتهای سهامی نياز دارند.
- جامعه: جامعه بيشتر از هرچيز به رشد اقتصادی و ايجاد اشتغال در كشور توجه دارد.
البته پژوهشگران، مطبوعات و رسانههای گروهی ازجمله مراجعی هستند كه اطلاعات مالی موسسات را درمعرضِ قضاوت افكار عمومی قرار میدهند.
سوالات متداول:
یکی از هدفهایی که باعث میشود در سهام شرکتها و موسسات سرمایه گذاری کنند حداکثر کردن سو و رفاه سرمایه گذار میباشد. که برای رسیدن به این هدف باید تصمیمات مناسبی گرفته شود. یکی از معیارهایی که در تصمیمگیری سرمایهگذاران از ان بهره میبرند اطلاعات حسابداری است که توسط شرکتها و موسسات منتشر میشود.
امروزه گزارشگری و حسابداری موسسات به عنوان یکی از مهم ترین رویکردهای حسابداری مطرح است که در صورتی که اجرا شود اطلاعات با ارزشی را در اختیار استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری از جمله سرمایهگذاران قرار میدهد.
امیدواریم با مطالعه این مقاله پاسخ خود را به سوالات دریافت کرده باشید. در کنار مطالعه این مطلب، کارشناسان آپاداس در انتخاب دوره آموزش حسابداری مناسب شما را همراهی خواهند کرد. شما میتوانید از طریق راههای ارتباطی ثبت شده در قسمت تماس با ما ارتباط برقرار کنید و یا با درخواست مشاوره رایگان جهت ثبت نام در دوره آموزش حسابداری در تبریز و دوره آنلاین حسابداری با شما در تماس خواهیم بود.
گردآورنده: نیلوفر شرقی، دانشجوی مقطع کارشناسی، رشته حسابداری