دوازدهمین دوره آنلاین حسابداری آپاداس آذر ماه شروع میشه، همین الان رزرو کن!(ظرفیت باقی مانده 6 نفر)

تعریف و کاربرد فرض واحد پولی از مفروضات حسابداری

مرداد 28, 1403

تعریف و کاربرد فرض واحد پولی از مفروضات حسابداری
0.0

تعریف و کاربرد فرض واحد پولی از مفروضات حسابداری

فرض واحد پول در حسابداری

فرض واحد پولی به  این ‌معنی ‌است که آثار و نتایج کلیه معاملات و عملیات مالی موسسه باید برحسب پول، اندازه‌گیری و گزارش شود. از آن جا که پول وسیله مبادله و مقیاس مشترک اندازه گیری ارزش در کلیه مبادلاتِ اقتصادی ‌است، در حسابداری نیز معاملات و عملیات مالی و رویدادهای دارای اثر مالی برحسب واحد پول به عنوانِ مقیاس مشترک، اندازه‌گیری و گزارش ‌می‌شود.

البته اموال مختلف را  به ‌مقیاس‌های متفاوتی ازجمله: زمین را با مترمربع، سیمان را با کیلو و بنزین را با لیتر ‌می‌توان اندازه‌گیری ‌نمود. اما اگر ترازنامه‌ای تهیه کنیم که در آن هرکدام از اموالِ فوق با مقیاس مذکور ارائه‌ شده ‌باشد، آیا این ‌ترازنامه قابل ‌استفاده ‌است؟

به‌دلیل ‌همین محدودیت‌هاست که در حسابداری، واحد پول (مثلاً ریال) به‌عنوان مقیاسی که بین همه ‌معاملات و عملیات مالی مشترک ‌است، مبنای ثبت قرار ‌می گیرد.

پیشنهاد می شود برای مطالعه بیشتر از مقاله اصول و مفروضات حسابداری دیدن فرمایید.

توضیحات فرض واحد پولی در حسابداری

مزایای ‌استفاده از پول:

  • مقایسه‌ پذیری صورت‌ های مالی واحد تجاری با سایر مجموعه‌ ها
  • ارائه ‌یک ‌واحد شناخته ‌شده ‌برای ثبت و نمایش گزارش‌ ها
مزایای استفاده از پول کدامند؟

معایب‌ استفاده ‌از پول:

  • در نظر نگرفتن جنبه‌های غیرپولی در نتایج کار مجموعه. نظیر منابع انسانی و وضعیت بازار
  • تغییرات ارزش پول طی زمان
معایب استفاده از پول

سوالات متداول

پول ارزش مبادله‌ای دارد و می‌تواند وسیله‌ای برای مبادله باشد که اگر ارزش مبادله‌ای بالفعل نداشت حتی وسیله‌ای برای مبادله هم نمیتوانست باشد.

وسیله‌ای که فاقد “ارزش” باشد نمی‌تواند نقش وسیله را بازی کند زیرا کسی که در مقابل دریافت وسیله خاصی حاضر می‌شود کالای خود را به دیگری واگذار کند بدین علت است که می‌داند این وسیله همواره ارزش مبادله‌ای خود را حفظ خواهد کرد و می‌توان آن را تصاحب کرد و چون پول هم دارای ارزش مبادله‌ای است به عنوان وسیله مبادله مورد قبول واقع می‌شود.

فرض واحد اندازه گیری به این معنی می‌باشد که کلیه  عملیات و رویدادهای مالی باید بر حسب پول مورد محاسبه  قرار گرفته و گزارش شود.

اندازه‌گیری بر حسب واحد پول به خاطر این است که برای اندازه گیری باید واحد ثابتی  باشد. اما در واقعیت به دلیل وجود تورم ارزش واقعی پول در طول زمان کاهش می‌یابد. زیرا واحد پول برعکس مقیاس‌های دیگر که در اندازه‌گیری فیزیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد قدرت خرید ثابتی ندارد.

و افزایش سطح عمومی قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید پول باعث شده است  که فرض واحد اندازه‌گیری برحسب پول به یکی از پر بحث‌ترین مفروضات حسابداری تبدیل شود و موقعیت این فرض در میان سایر مفروضات حسابداری ضعیف باشد. و با این حال نیز می‌توان در گزارش‌های مالی کاهش قدرت خرید پول را به نحوی از بی‌ثباتی واحد اندازه‌گیری را برطرف کرد.

شناسایی عبارت است از ثبت رسمی یک رویداد اقتصادی در صورت‌های مالی به عنوان یک دارایی. یک بدهی. یک هزینه و یا نظیر آن ها.

شناسایی هم شامل شناسایی اولیه یک قلم و هم تغییراتی که در مبلغ آن ثبت شده شامل می‌شود.

با توجه به اصل شناسایی: یک وسیله که از یک رویداد اقتصادی دیگر ناشی می‌شود اگر موارد زیر را داشته باشد باید شناسایی گردد:

  • وسیله مورد نظر تعریف یک عنصر صورت‌های مالی را داشته باشد.
  • وسیله مورد نظر دارای صفتی باشد که آن را بتوان به صورت قابل اتکایی در قالب واحد پولی اندازه‌گیری کرد.
  • هر چه در مورد یک وسیله شواهد بیشتری وجود داشته باشد و کیفیت این شواهد هرچه بهتر باشد در مورد اندازه‌گیری آن وسیله ابهام کمتری وجود خواهد داشت و آن وسیله از اتکاپذیری بیشتر برخوردار خواهد بود.

اندازه گیری صورت‌های مالی:

این سه مورد شناسایی در مورد همه‌ی عنصر های صورت‌های مالی کاربرد دارند. منافعی که از شناسایی یک وسیله انتظار داریم باید از هزینه‌های مورد انتظار از استفاده اطلاعات مورد نظر بیشتر باشد.

قبل از بحث درمورد اصل های مشخص‌تر باید به مورد شماره 2 آگاهی عمیق‌تری داشته باشیم زیرا ممکن است منظور از واژه  “صفت” روشن نباشد. صفت به ویژگی یک وسیله گفته می‌شود.

برای مثال صفت‌های یک دارایی شامل حجم. رنگ و وزنش می‌باشد. استفاده کنندگان صورت‌های مالی به صقت‌های مالی مثل بهای تمام شده تاریخی یا بهای جایگزینی جاری یک وسیله علاقه دارند. گرچه مورد شماره 2 اجازه می‌دهد هر صفتی گزارش شود.

ولی صقت منتخب شده باید به طور قابل اتکایی قابل اندازه گیری بر حسب ریال باشد.

1_ مقیاس اسمی: در حسابداری برای نمودارحساب‌ها و یا کدینگ حساب‌ها از مقایس اسمی استفاده شده است.

2_ مقیاس رتبه‌ای(ترتیبی): در حسابداری برای مرتب نمودن دارایی‌ها و بدهی‌ها از مقیاس رتبه‌ای استفاده می‌شود.

3_ مقیاس فاصله ای: در حسابداری برای محاسبه حاشیه سود یا نقطه سر به سر از مقیاس فاصله ای استفاده می‌شود.

4_ مقیاس نسبی: در حسابداری برای نسبت دارایی‌ها به بدهی‌ها از مقیاس نسبی استفاده می‌شود.

امیدوارم با مطالعه این مقاله پاسخ خود را به سوال دریافت کرده باشید. در کنار مطالعه این مطلب، کارشناسان آپاداس در انتخاب دوره آموزش حسابداری مناسب شما را همراهی خواهند کرد. شما می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی ثبت شده در قسمت تماس با ما ارتباط برقرار کنید و یا با درخواست مشاوره رایگان با شما در تماس خواهیم بود.

گردآورنده: نسترن قربانی

سایر مقالات آپاداس:
عکس خانم هانیه هاشم زاده مدیر مالی و مدیر تولید محتوای آپاداس

هانیه هاشم زاده

هانیه هاشم‌زاده، متولد 1367با حسابداری درمحیط کار به‌صورت تجربی آشنا شد. وی دانش‌آموخته رشته مدیریت دولتی در مقطع کارشناسی و رشته مدیریت فن‌آوری اطلاعات در مقطع کارشناسی ارشد است. از فعالیت های فعلی خانم هانیه هاشم زاده، علاوه بر ارائه خدمات و آموزش حسابداری، مدیریت تیم محتوای تخصصی سایت، پیج اینستاگرامی، تنظیم دوره ها و تهیه جزوات می‌باشد.

وبسایت آموزشگاه حسابداری آپاداس علاوه بر ارائه مقالات حسابداری، دوره های آموزش حسابداری و فایل اکسل حسابداری نیز ارائه می‌کند. اگر در تبریز هستید و به دنبال آموزشگاه حسابداری معتبر می‌گردید، شرایط شرکت در دوره و سایر اطلاعات مربوطه را در صفحه آموزش حسابداری در تبریز آپاداس می‌توانید مشاهده فرمایید. همچنین دوره آموزش آنلاین حسابداری آپاداس به شما این امکان را می‌دهند که مهارت‌های لازم برای مدیریت مالی شرکت خود را کسب کنید و با استفاده از فایل‌های اکسل آماده، کارایی و دقت بیشتری در کار خود داشته باشید.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}