تراز حسابداری چیست؟

تراز حسابداری چیست؟

0.0

تراز حسابداری چیست؟

ترازنامه یکی از سه صورت‌های مالی مهم است، و نقش‌ مهمی در مدل‌سازی مالی و شیوه‌های حسابداری ایفا می‌کند. ترازنامه کل دارایی‌های شرکت و نحوه تامین‌مالی دارایی‌ها را با بدهی یا حقوق صاحبان‌سهام نشان می‌دهد. ترازنامه را می توان «صورت دارایی خالص» یا «صورت وضعیت مالی» نامید.

همچنین در پاسخ سوالاتی از قبیل: ” تراز حسابداری چیست” یا ” تراز در حسابداری چیست” به‌طور خلاصه می‌توان گفت:

ترازنامه یک صورت‌مالی است که دارایی‌ها، بدهی‌های شرکت و میزان سرمایه‌گذاری سهام‌داران را به‌طورخلاصه ارائه می‌کند.

از ترازنامه‌ها و سایر صورت‌های مالی مهم می‌توان برای انجام تحلیل‌های بنیادی یا محاسبه عملکرد مالی شرکت استفاده نمود.

آنچه خواهید خواند...
    Add a header to begin generating the table of contents

    حسابداری چیست؟

    حسابداری شامل ثبت کلیه تراکنش‌های مالی بنگاه‌اقتصادی می‌باشد. حسابداری را می‌توان سیستمی تعریف نمود که اطلاعات در آن جمع‌آوری، طبقه‌بندی، ثبت و خلاصه می‌گردد و در نهایت گزارش‌های مالی، در قالب‌ها و مدل‌های خاص تهیه می‌شود.

    مهم‌ترین پایه در مبحث حسابداری، معادله حسابداری و درک ماهیت حساب‌ها در حسابداری می‌باشد. با درک کدینگ می‌توان به مفهوم بدهکار و بستانکار در حسابداری پی برد.

    ترازنامه حسابداری چیست؟

    ترازنامه حسابداری یکی از سه گزارش اصلیِ صورت‌های مالی در حسابداری است و باهدف گزارش سلامت‌مالی یک واحداقتصادی تهیه می‌گردد. صورت‌های مالی برای مخاطبان داخلی‌ و خارجی تهیه می‌شود که وضعیت‌مالی شرکت و توانایی پرداخت تعهدات مالی آن را نشان می‌دهد. بر این اساس تصمیم‌های مهم، درخصوص اعطای وام به شرکت و تعیین راه دست‌یابی به اهداف مشخص گرفته می‌شود.

    ناگفته نماند که معمولاً ترازنامه واحد اقتصادی به‌مدت دو یا سه‌ سال متوالی مقایسه می‌گردد تا عملکرد این بخش را از نظر مالی بررسی نموده و زمینه‌های بهبود شرکت مشخص شود.

    ترازنامه حسابداری

    نمونه ترازنامه در فایل اکسل ارائه شده قابل دانلود می‌باشد. (رمز فایل: www.apadasco.com)

    بیلان چیست؟

    ترازنامه‌مالی، صورت‌حساب یا ترازنامه اصطلاحی است که امروزه افراد حقیقی و حقوقی بسیار به آن پرداخته و در جلسات مختلف از آن استفاده می‌نمایند. اما ترازنامه مالی چیست؟ و استخراج و ارائه آن چه اهمیتی دارد؟ دانستن مفاهیم دارایی‌ها، حقوق صاحبان‌سهام و بدهی‌ها، کلید پاسخ‌گویی به این سوالات می‌باشد.

    دارایی به‌معنای مجموعه‌ای از اموال یک شخص است که دارای ارزش مادی است. به‌عنوان مثال: کل موجودی‌بانکی یک‌فرد، دارایی‌های پولی او شامل پول رایج کشور، دلار یا نقره، خودرو، اموال، ماشین‌آلات و غیره. این تعریف در علم حسابداری به‌تفصیل مورد بررسی قرار می‌گیرد. به‌عبارت دیگر، در حسابداری پیشرفته، این دارایی‌ها به‌ دوگروه دارایی‌های جاری (قابل‌استفاده، فروش یا واگذاری در کوتاه‌مدت؛ مانند: موجودی بانک، وام‌شخصی، بدهکاران، انبار و غیره)؛ و دارایی‌های غیرجاری (دارایی‌های ثابت مانند زمین، ساختمان و ماشین‌آلات که مبنا و شرط ادامه فعالیت گروه بوده و سالیانه مستهلک می‌شوند) تقسیم می‌گردند.

    بدهی یکی از مفاهیمی است که همه اقشار جامعه با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. وقتی شخصی بدهی دارد، باید آن را تسویه نماید؛ در واقع بدهی بیان‌گر فعالیت می‌باشد.

    پس از آشنایی با مفهوم دارایی‌ها و بدهی‌ها به سرمایه می‌رسیم. سرمایه‌ای که برخی اوقات با تزریق سهام‌داران و گاهی با سود حاصل از فعالیت‌های اقتصادی افزایش می‌یابد. درواقع حقوق صاحبان‌سهام مابه‌التفاوت بدهی و دارایی است، به‌طوری که در بنگاه‌های اقتصادی طی یک‌دوره مالی، هرآن‌چه پس از پرداخت بدهی‌ها بماند، آن‌را سرمایه می‌نامند.

    حال پس از دریافت این اطلاعات به سراغ جواب سوال می‌رویم. درواقع ترازنامه گزارش اصلی براساس این سه متغیر است که در پایان سال مالی تنظیم می‌شود و نتایج فعالیت‌اقتصادی، به‌صورت استاندارد و قابل‌فهم به‌مراجع ذی‌صلاح ارائه می‌گردد. قالب ترازنامه‌مالی را می‌توان با معادله “دارایی = بدهی + حقوق صاحبان‌سهام” تعریف نمود که در آن فقدان هریک از این متغیرها، اطلاعات قاطعی را ارائه نمی‌دهد و موجب گمراهی حسابرسان می‌شود.

    یکی از مهم‌ترین گزارش‌هایی که در حسابداری مورد استفاده قرار می‌گیرد، صورت‌های مالی می‌باشد. صورت‌های مالی اساسی شامل مواردی مانند: ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت جریان وجوه نقد و یادداشت های توضیحی می‌باشد.

    تراز کل در حسابداری چیست؟

    ترازآزمایشی فهرستی از حساب‌ها و مانده حساب‌ها در یک مقطع‌زمانی خاص است.

    تفاوت بین تراز آزمایشی دو ستونی و دفترکل این است که موجودی آزمایشی حساب‌ها و مانده حساب‌ها را در یک مقطع‌زمانی نشان می‌دهد، در حالی‌که در دفترکل تمام موارد یک حساب از جمله: گردش‌حساب و مانده‌حساب را نشان می‌دهد.

    شرکت‌ها معمولاً ترازآزمایشی را در پایان دوره‌مالی تهیه می‌کنند و حساب‌ها به‌ترتیب دفترکل، فهرست می‌شوند.

    فواید تراز آزمایشی در حسابداری چیست؟

    در ترازآزمایشی، جمع بدهکار در ستون سمت‌راست باید با جمع بستانکار در ستون سمت‌چپ برابر باشد، و اگر جمع دو ستون باهم برابر نباشد، یعنی خطایی رخ داده است.

    تراز افتتاحیه در حسابداری چیست؟

    حال که با جواب سوال “تراز آزمایشی چیست؟” آشنا شدیم بهتر است به تعریف انواع آن بپردازیم:

    • تراز آزمایشی اختتامی
      حساب تراز اختتامیه یک حساب‌موقت است که در پایان سال‌مالی برای بستن حساب‌دائمی در دفترکل افتتاح می‌شود. به این معنی که در یک روز، بدهکاران و بستانکاران ثبت شده و موجودی صفر می‌گردد.
    • ترازآزمایشی افتتاحیه
      حساب ترازافتتاحیه یک حساب واسط است که در ابتدای سال‌مالی برای انتقال حساب‌دائمی به دفتر سال‌جدید ثبت می‌گردد.

    سوالات متداول:

    • تراز حسابداری چیست؟
      ترازنامه یکی از سه صورت‌های مالی مهم است، و نقش‌مهمی در مدل‌سازی مالی و شیوه‌های حسابداری ایفا می‌کند.
    • اصطلاحات مرتبط با ترازنامه کدامند؟
      ترازنامه را می توان «صورت دارایی خالص» یا «صورت وضعیت مالی» نامید.
    آخرین مقالات
    آپاداس

    مدیر

    {{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
    {{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
    {{ options.labels.newReviewButton }}
    {{ userData.canReview.message }}
    {{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
    {{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
    {{ options.labels.newReviewButton }}
    {{ userData.canReview.message }}