تلخیص در حسابداری
حسابداری به نوبه خود یک سیستم اطلاعاتی است که از طریق تشخیص، ثبت، طبقهبندی و تلخیص، اطلاعات لازم را در اختیار استفادهکنندگان درون و برونسازمانی قرار میدهد. این مقاله مخصوص کسانی است که نگاه ژرفی به معنا و مفهوم حسابداری داشته و میخواهند به درک عمیقی از این مبحث برسند.
همان گونه که در تعریف فوق مشخص است، تلخیص یکی از مراحلِ چرخه سیستم اطلاعاتی حسابداری میباشد. در ادامه این مقاله از حسابداری آپاداس، با مفهوم، مراحل و کارکرد این چرخه حسابداری به تفصیل آشنا خواهید شد.
در این مقاله که توسط تیم محتوای آپاداس آماده گردیده است، سعی شده تمام تعاریف و مراحل تلخیص در حسابداری با زبانی ساده و به شکلی کاملاً کاربردی توضیح داده شود. امید است پس از مطالعه، توانایی استفاده کاربردی از مطالب در سیستمسازی و تعریف روند حسابداری را داشته، و برطبق اصول و قوانین مربوطه، بهترین و باصرفه ترین چرخه حسابداری را برای کسبوکارِ یا محل فعالیت خود تبیین نمایید.
چرخه حسابداری چیست؟
چرخه در زبان عامیانه بهمعنی دوره یا سیکل میباشد. دورهای که نقطه اتمام آن شروع فرآیند بعدی میباشد، و هر سیکل نسبت به دوره قبلی، همراه با اصلاحات و بازدهی بالا میباشد.
پس از تعریف کلمه چرخه، حال نوبت به جواب دهی سوال فرایند حسابداری چیست، میرسد.
به یکسری عملیات پیدرپی که در هر دورهمالی تکرار میشود، فرایند حسابداری عملیاتی میگویند. هدف کلی از این چرخه تهیه صورتهای مالی میباشد. این چرخه از زمان افتتاح بنگاهاقتصادی آغاز شده، در پایان هر سالمالی تکمیل و گزارشات مربوطه ارائه میگردد. بدینحال زمان شروعِ هر چرخه، ابتدای دورهمالی و اتمام آن در پایان همانسال میباشد.
پیشنهاد می شود دوره های حسابداری در تبریز آموزشگاه حسابداری آپاداس را نیز مشاهده فرمایید.
مراحل حسابداری را نام ببرید:
فلوچارت چرخههای حسابداری شامل عملیات مشاهده و ثبت اتفاقات حسابداری در هر دورهمالی میباشد، در این مراحل تمام رویدادهایمالی مربوط به درآمدها و مخارج که موجب سودوزیان شرکت گشته؛ همراه با تمام داراییها و بدهیها تجزیهوتحلیل شده و پس از تلخیص و تکمیل چرخه حسابداری بودجهای در قالب گزارش ارائه میشوند. این گزارشات معمولاً: صورتهای مالی، تراز آزمایشی، چند فرایند ساخت مربوط به رشته حسابداری و … میباشند.
تلخیص در حسابداری چیست؟
برای درک مفهوم تلخیص در حسابداری، ابتدا باید بهمفهوم آن پی برد. ریشه کلمه تلخیص و در لغت به معنای خلاصه کردن میباشد. در حسابداری، تلخیص بهمعنی خلاصهسازی اطلاعات تجزیهوتحلیل شده میباشد.
همانگونه که در تعریف حسابداری مشخص میباشد، “تلخیص” آخرین مرحله چرخه حسابداری در ایران تعیین گردیدهاست.
معمولاً در هنگام تلخیص اولیه گزارشات، اشتباهات حسابداری مشخص شده و تغییر در برآورد حسابداری رخ میدهد. تغییر در حسابداری، حاصل دست یابی به اطلاعاتی است که هنگام برآورد اولیه وجود نداشتند. تغییر در برآورد حسابداری چیست؟ تغییر در برآورد حسابداری ناشی از ارزیابی وضعیت فعلی حسابها و منافع مورد انتظار از دارایی و بدهی میباشد. تغییر در برآوردهای حسابداری موجب تغییر در سود و زیان خالص دوره ای میشود. اگر تغییر رخ داده در دوره های بعدی هم لحاظ شود، باید سود یا زیان خالصِ دوره های بعدی نیز تغییر نماید.
تراز آزمایشی چیست؟
ترتیب ارائه حسابها در تراز آزمایشی نیز بهشرح زیر میباشد:
- دارایی
- بدهی
- حقوق مالکانه
در زیر نمونهای از تراز آزمایشی را ملاحظه میفرمایید.
سند حسابداری چیست؟
سندحسابداری، پایه و اساس تهیه انواع گزارشات مالی میباشند، به همین دلیل تمام معاملات تجاری و رویدادهای مالی شرکت ها، ثبت می گردند. مهمترین کاربرد سند حسابداری، تقسیمبندی و دسترسی راحت و سریع به اطلاعات حسابداری میباشد.
شروع کار حسابداری در یک شرکت، با ثبت سند آغاز میشود و ثبت اسناد مالی جزو مهمترین عملیات حسابداری یک شرکت میباشد.
مراحل ثبت حسابداری شامل موارد زیر میباشد:
- جمعآوری رویدادهای مالی
- ثبت اسناد
- بایگانی کاغذی اسناد
- بررسی و تایید اسناد
مراحل پیشرفت در حسابداری
هدف از تولید این مقاله، آشنایی با تلخیص حسابها در سیستم اطلاعاتی حسابداری و موارد مربوط به آن میباشد. بنابراین در این مقاله علاوه بر تلخیص گزارشات، توضیحاتِ مراحل حسابداری، ترازآزمایشی و ثبت سند حسابداری هم ارائه گردید.
موسسه حسابداری آپاداس توسط تیم محتوای حرفهای خود برآن است تا برای علاقهمندان، دید تازهای نسبت به مسائل آموزشی حسابداری ارائه داده و مطالب را بهصورت کاربردی و بهزبان ساده در اختیار دوستداران قرار دهد. بدیهیاست کمک شما خوانندگان عزیز در این راه بسیار مثمرثمر خواهد بود.
بنابراین از شما همراهان عزیز خواهشمندیم در صورت نیاز به تکمیل، ارتقا یا اصلاح مطلب از طریق کامنت نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید؛ همچنین ثبت امتیاز توسط شما عزیزان علاوه بر دلگرمی ما، موجب بهبود کیفیت مقاله ها میگردد.
پرسود و عالی باشید…