دوازدهمین دوره آنلاین حسابداری آپاداس آذر ماه شروع میشه، همین الان رزرو کن!(ظرفیت باقی مانده 6 نفر)

تراز حسابداری چیست؟

مهر 22, 1403

تراز حسابداری چیست؟
0.0

تراز مالی یکی از مفاهیم کلیدی در حسابداری و مدیریت مالی است که به تحلیل وضعیت مالی یک سازمان یا کسب‌وکار در یک بازه زمانی مشخص می‌پردازد. این مفهوم شامل بررسی و ارزیابی دارایی‌ها، بدهی‌ها، و حقوق صاحبان سهام می‌شود تا تعادل مالی بین این اجزا را نشان دهد. تراز مالی می‌تواند به صورت کلی و یا جزئی‌تر، مانند ترازنامه و تراز آزمایشی، تهیه شود تا اطلاعات دقیقی درباره وضعیت مالی سازمان ارائه دهد.

ترازنامه حسابداری چیست؟

ترازنامه یکی از سه صورت‌های مالی مهم است، و نقش‌ مهمی در مدل‌سازی مالی و شیوه‌های حسابداری ایفا می‌کند. ترازنامه کل دارایی‌های شرکت و نحوه تامین‌مالی دارایی‌ها را با بدهی یا حقوق صاحبان‌سهام نشان می‌دهد. ترازنامه را می توان «صورت دارایی خالص» یا «صورت وضعیت مالی» نامید.

همچنین در پاسخ سوالاتی از قبیل: ” تراز حسابداری چیست” یا ” تراز در حسابداری چیست” به‌طور خلاصه می‌توان گفت:

ترازنامه یک صورت‌مالی است که دارایی‌ها، بدهی‌های شرکت و میزان سرمایه‌گذاری سهام‌داران را به‌طورخلاصه ارائه می‌کند.

از ترازنامه‌ها و سایر صورت‌های مالی مهم می‌توان برای انجام تحلیل‌های بنیادی یا محاسبه عملکرد مالی شرکت استفاده نمود.

تراز حسابداری نه تنها به مدیران کمک می‌کند تا وضعیت مالی شرکت را به طور دقیق ارزیابی کنند، بلکه به آن‌ها امکان می‌دهد تا تصمیمات مالی بهتری بگیرند و از بروز مشکلات مالی جلوگیری کنند. در این مقاله از آموزشگاه حسابداری آپاداس قصد داریم تا به صورت جامع و کامل به بررسی تراز حسابداری و انواع آن بپردازیم و نقش آن در بهبود عملکرد مالی کسب‌وکارها را مورد تحلیل قرار دهیم.

آنچه خواهید خواند...
    Add a header to begin generating the table of contents

    حسابداری چیست؟

    تعریف حسابداری شامل ثبت کلیه تراکنش‌های مالی بنگاه‌ اقتصادی می‌باشد. حسابداری را می‌توان سیستمی تعریف نمود که اطلاعات در آن جمع‌ آوری، طبقه‌بندی، ثبت و خلاصه می‌گردد و در نهایت گزارش‌های مالی، در قالب‌ها و مدل‌های خاص تهیه می‌شود.

    مهم‌ترین پایه در مبحث حسابداری، معادله حسابداری و درک ماهیت حساب‌ ها در حسابداری می‌باشد. با درک کدینگ می‌توان به مفهوم بدهکار و بستانکار در حسابداری پی برد.

    ترازنامه حسابداری چیست؟

    ترازنامه سندی است که در پایان هر دوره مالی تهیه می‌شود و وضعیت مالی شرکت را در یک مقطع زمانی مشخص نشان می‌دهد. این سند شامل سه بخش اصلی دارایی‌ها، بدهی‌ها و حقوق صاحبان سهام است. ترازنامه به عنوان یکی از مهم‌ترین گزارش‌های مالی، به مدیران و سرمایه‌گذاران اطلاعات مفیدی درباره وضعیت مالی شرکت ارائه می‌دهد.

    ترازنامه حسابداری یکی از سه گزارش اصلیِ صورت‌های مالی در حسابداری است و باهدف گزارش سلامت‌مالی یک واحداقتصادی تهیه می‌گردد. صورت‌های مالی برای مخاطبان داخلی‌ و خارجی تهیه می‌شود که وضعیت‌مالی شرکت و توانایی پرداخت تعهدات مالی آن را نشان می‌دهد. بر این اساس تصمیم‌های مهم، درخصوص اعطای وام به شرکت و تعیین راه دست‌یابی به اهداف مشخص گرفته می‌شود.

    تراز حسابداری به زبان ساده، ابزاری است که در حسابداری برای مقایسه و بررسی وضعیت مالی یک شرکت یا سازمان به کار می‌رود. تراز در واقع نشان‌دهنده‌ی تعادل بین دارایی‌ها، بدهی‌ها و سرمایه یک شرکت است. به عبارت دیگر، تراز حسابداری به ما می‌گوید که آیا دارایی‌های یک شرکت با بدهی‌ها و سرمایه آن برابر است یا خیر. این مفهوم از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا هرگونه عدم تعادل در تراز حسابداری می‌تواند نشان‌دهنده‌ی مشکلات مالی در شرکت باشد.

    ناگفته نماند که معمولاً ترازنامه واحد اقتصادی به‌مدت دو یا سه‌ سال متوالی مقایسه می‌گردد تا عملکرد این بخش را از نظر مالی بررسی نموده و زمینه‌های بهبود شرکت مشخص شود.

    نمونه ترازنامه شرکت

    ترازنامه حسابداری

    نمونه ترازنامه در فایل اکسل ارائه شده قابل دانلود می‌باشد. (رمز فایل: www.apadasco.com)

    نمونه ترازنامه ساده شرکت
    نمونه تراز نامه شرکت

    صورت سود و زیان

    صورت سود و زیان شرکت
    نمونه صورت سود و زیان شرکت

    انواع تراز در حسابداری

    در حسابداری، انواع مختلفی از تراز وجود دارد که هر کدام برای مقاصد خاصی به کار می‌روند. از جمله این انواع می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    تراز کل

    تراز کل به عنوان یکی از اصلی‌ترین انواع تراز در حسابداری شناخته می‌شود. این تراز، مجموع کلیه حساب‌ها را نشان می‌دهد و به ما می‌گوید که وضعیت مالی شرکت در کل چگونه است. تراز کل به مدیران کمک می‌کند تا تصویر جامع و کلی از وضعیت مالی شرکت داشته باشند.

    تراز آزمایشی

    تراز آزمایشی یکی دیگر از انواع تراز است که برای بررسی دقت و صحت ثبت‌های حسابداری به کار می‌رود. این تراز معمولاً در پایان دوره‌های مالی تهیه می‌شود و هدف اصلی آن اطمینان از درستی ثبت‌ها و اصلاح هرگونه خطای احتمالی است.

    ترتیب ارائه حساب‌ها در تراز آزمایشی نیز به‌شرح زیر می‌باشد:

    • دارایی‌
    • بدهی
    • حقوق مالکانه

    در زیر نمونه‌ای از تراز آزمایشی را ملاحظه می‌فرمایید.

    فواید تراز آزمایشی در حسابداری چیست؟

    در تراز آزمایشی، جمع بدهکار در ستون سمت‌راست باید با جمع بستانکار در ستون سمت‌چپ برابر باشد، و اگر جمع دو ستون باهم برابر نباشد، یعنی خطایی رخ داده است.

    تراز آزمایشی حسابداری

    تفاوت‌های تراز کل، تراز آزمایشی و ترازنامه چیست؟

    با اینکه هر سه تراز کل، تراز آزمایشی و ترازنامه به بررسی وضعیت مالی شرکت می‌پردازند، اما تفاوت‌های مهمی بین آن‌ها وجود دارد. تراز کل به بررسی وضعیت کلی حساب‌ها می‌پردازد، در حالی که تراز آزمایشی برای بررسی دقت ثبت‌های حسابداری تهیه می‌شود و ترازنامه نیز به ارائه تصویری از وضعیت مالی شرکت در یک مقطع زمانی مشخص می‌پردازد.

    بیلان چیست؟

    ترازنامه‌مالی، صورت‌حساب یا ترازنامه اصطلاحی است که امروزه افراد حقیقی و حقوقی بسیار به آن پرداخته و در جلسات مختلف از آن استفاده می‌نمایند. اما ترازنامه مالی چیست؟ و استخراج و ارائه آن چه اهمیتی دارد؟ دانستن مفاهیم دارایی‌ها، حقوق صاحبان‌سهام و بدهی‌ها، کلید پاسخ‌گویی به این سوالات می‌باشد.

    دارایی به‌معنای مجموعه‌ای از اموال یک شخص است که دارای ارزش مادی است. به‌عنوان مثال: کل موجودی‌بانکی یک‌فرد، دارایی‌های پولی او شامل پول رایج کشور، دلار یا نقره، خودرو، اموال، ماشین‌آلات و غیره. این تعریف در علم حسابداری به‌تفصیل مورد بررسی قرار می‌گیرد. به‌عبارت دیگر، در حسابداری پیشرفته، این دارایی‌ها به‌ دوگروه دارایی‌های جاری (قابل‌استفاده، فروش یا واگذاری در کوتاه‌مدت؛ مانند: موجودی بانک، وام‌شخصی، بدهکاران، انبار و غیره)؛ و دارایی‌های غیرجاری (دارایی‌های ثابت مانند زمین، ساختمان و ماشین‌آلات که مبنا و شرط ادامه فعالیت گروه بوده و سالیانه مستهلک می‌شوند) تقسیم می‌گردند.

    بدهی یکی از مفاهیمی است که همه اقشار جامعه با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. وقتی شخصی بدهی دارد، باید آن را تسویه نماید؛ در واقع بدهی بیان‌گر فعالیت می‌باشد.

    پس از آشنایی با مفهوم دارایی‌ها و بدهی‌ها به سرمایه می‌رسیم. سرمایه‌ای که برخی اوقات با تزریق سهام‌داران و گاهی با سود حاصل از فعالیت‌های اقتصادی افزایش می‌یابد. درواقع حقوق صاحبان‌سهام مابه‌التفاوت بدهی و دارایی است، به‌طوری که در بنگاه‌های اقتصادی طی یک‌دوره مالی، هرآن‌چه پس از پرداخت بدهی‌ها بماند، آن‌را سرمایه می‌نامند.

    حال پس از دریافت این اطلاعات به سراغ جواب سوال می‌رویم. درواقع ترازنامه گزارش اصلی براساس این سه متغیر است که در پایان سال مالی تنظیم می‌شود و نتایج فعالیت‌اقتصادی، به‌صورت استاندارد و قابل‌فهم به‌مراجع ذی‌صلاح ارائه می‌گردد. قالب ترازنامه‌مالی را می‌توان با معادله “دارایی = بدهی + حقوق صاحبان‌سهام” تعریف نمود که در آن فقدان هریک از این متغیرها، اطلاعات قاطعی را ارائه نمی‌دهد و موجب گمراهی حسابرسان می‌شود.

    یکی از مهم‌ترین گزارش‌هایی که در حسابداری مورد استفاده قرار می‌گیرد، صورت‌های مالی می‌باشد. صورت‌های مالی اساسی شامل مواردی مانند: ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت جریان وجوه نقد و یادداشت های توضیحی می‌باشد.

    تراز کل در حسابداری چیست؟

    ترازآزمایشی فهرستی از حساب‌ها و مانده حساب‌ها در یک مقطع‌زمانی خاص است.

    تفاوت بین تراز آزمایشی دو ستونی و دفترکل این است که موجودی آزمایشی حساب‌ها و مانده حساب‌ها را در یک مقطع‌زمانی نشان می‌دهد، در حالی‌که در دفترکل تمام موارد یک حساب از جمله: گردش‌حساب و مانده‌حساب را نشان می‌دهد.

    شرکت‌ها معمولاً ترازآزمایشی را در پایان دوره‌مالی تهیه می‌کنند و حساب‌ها به‌ترتیب دفترکل، فهرست می‌شوند.

    نمونه ترازنامه

    نمونه تراز آزمایشی

    عکس نمونه تراز آزمایشی

    نتیجه گیری

    تراز حسابداری به عنوان یکی از مهم‌ترین ابزارهای مدیریت مالی، نقش بسیار مهمی در موفقیت کسب‌وکارها ایفا می‌کند. این ابزار به مدیران کمک می‌کند تا وضعیت مالی شرکت را به طور دقیق ارزیابی کرده و از بروز مشکلات مالی جلوگیری کنند. همچنین، تهیه تراز حسابداری دقیق و صحیح از الزامات قانونی برای شرکت‌هاست و عدم رعایت آن می‌تواند به مشکلات قانونی منجر شود. بنابراین، ضروری است که کسب‌وکارها و سازمان‌ها به تهیه تراز حسابداری دقیق و منظم توجه ویژه‌ای داشته باشند.

    سوالات متداول

    1. تراز حسابداری چیست و چه اهمیتی دارد؟تراز حسابداری ابزاری است که برای مقایسه دارایی‌ها، بدهی‌ها و سرمایه یک شرکت به کار می‌رود و اهمیت آن در مدیریت مالی دقیق و جلوگیری از مشکلات مالی نهفته است.
    2. تفاوت بین تراز کل و تراز آزمایشی چیست؟ تراز کل به وضعیت کلی حساب‌ها می‌پردازد، در حالی که تراز آزمایشی برای بررسی دقت ثبت‌های حسابداری تهیه می‌شود.
    3. چگونه می‌توان تراز حسابداری صحیح و دقیق تهیه کرد؟ تهیه تراز حسابداری نیازمند دقت در جمع‌آوری و ثبت اطلاعات مالی است و می‌توان از نرم‌افزارهای حسابداری برای انجام این کار بهره برد.
    4. چه خطاهایی ممکن است در تهیه تراز حسابداری رخ دهد؟ اشتباه در ثبت ارقام، عدم تطابق زمان‌بندی ثبت‌ها و خطا در جمع‌بندی از جمله خطاهای رایج در تهیه تراز حسابداری هستند.
    5. ترازنامه چیست و چه نقشی در گزارشات مالی دارد؟ ترازنامه سندی است که وضعیت مالی شرکت را در یک مقطع زمانی مشخص نشان می‌دهد و به عنوان یکی از مهم‌ترین گزارشات مالی، اطلاعات دقیقی درباره وضعیت مالی شرکت ارائه می‌دهد.
    سایر مقالات آپاداس:
    عکس خانم هانیه هاشم زاده مدیر مالی و مدیر تولید محتوای آپاداس

    هانیه هاشم زاده

    هانیه هاشم‌زاده، متولد 1367با حسابداری درمحیط کار به‌صورت تجربی آشنا شد. وی دانش‌آموخته رشته مدیریت دولتی در مقطع کارشناسی و رشته مدیریت فن‌آوری اطلاعات در مقطع کارشناسی ارشد است. از فعالیت های فعلی خانم هانیه هاشم زاده، علاوه بر ارائه خدمات و آموزش حسابداری، مدیریت تیم محتوای تخصصی سایت، پیج اینستاگرامی، تنظیم دوره ها و تهیه جزوات می‌باشد.

    وبسایت آموزشگاه حسابداری آپاداس علاوه بر ارائه مقالات حسابداری، دوره های آموزش حسابداری و فایل اکسل حسابداری نیز ارائه می‌کند. اگر در تبریز هستید و به دنبال آموزشگاه حسابداری معتبر می‌گردید، شرایط شرکت در دوره و سایر اطلاعات مربوطه را در صفحه آموزش حسابداری در تبریز آپاداس می‌توانید مشاهده فرمایید. همچنین دوره آموزش آنلاین حسابداری آپاداس به شما این امکان را می‌دهند که مهارت‌های لازم برای مدیریت مالی شرکت خود را کسب کنید و با استفاده از فایل‌های اکسل آماده، کارایی و دقت بیشتری در کار خود داشته باشید.

    {{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
    {{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
    {{ options.labels.newReviewButton }}
    {{ userData.canReview.message }}
    {{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
    {{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
    {{ options.labels.newReviewButton }}
    {{ userData.canReview.message }}