ظرفیت دوره آنلاین حسابداری ویژه بازارکار مهر ماه تکمیل شد. دوره آبان ماه رو سریع رزرو کن!

استاندارد حسابداری بازرگانی

شهریور 1, 1403

استاندارد حسابداری بازرگانی
0.0

استاندارد حسابداری بازرگانی چیست؟

تمام بنگاه‌های‌ اقتصادی به یک واحد حسابداری، برای ثبت و ضبط اسناد مالی و پولی نیاز دارند. همان‌گونه که مستحضرید حسابداری شامل مراحل: تشخیص، ثبت، طبقه‌بندی، تلخیص و گزارش‌گری رویدادهای مالی می‌باشد. مهم‌ترین گزارش هر واحدمالی، تهیه صورت‌های مالی می‌باشد که در قالب استانداردهای حسابداری تهیه می‌گردد.

هر شرکتی براساس نوع فعالیت خود، ملزم به ارائه گزارش‌های صورت‌های مالی می‌باشد. شرکت‌های بازرگانی نیز از این قاعده مستثنی نیستند.

در مقاله استاندارد حسابداری بازرگانی، همان‌گونه که از اسمش پیداست، در مورد استانداردهایی که در حسابداری شرکت‌های بازرگانی استفاده می‌گردد، صحبت می‌شود. امید است پس از مطالعه این مقاله که توسط تیم محتوای آپاداس تهیه شده است، بتوانید ساز و کار تهیه صورت‌های مالی برای موسسات بازرگانی را به‌خوبی یاد بگیرید.

پیشنهاد مطالعه بیشتر: حسابداری بازرگانی چیست؟

استانداردهای حسابداری چیست؟

بهترین جواب به سوال استاندارد حسابداری چیست عبارت‌است از: مجموعه‌ای از اصول، استانداردها و رویه‌های مشترک که اساس سیاست‌ها و شیوه‌های حسابداری را تعریف می کند. استاندارد حسابداری شفافیت گزارش‌گری مالی را در کشورها بهبود می‌بخشد.

برای درک بهتر استانداردها می‌توانید از راهنمای استانداردهای حسابداری استفاده فرمایید که معمولاً در فایل‌های دانلودشده سایت‌های حسابداری‌ و حسابرسی موجود می‌باشد، هم‌چنین می‌توانید PDF استانداردهای حسابداری و pdf خلاصه استانداردهای حسابداری را از قسمت فروشگاه سایت آپاداس به‌صورت رایگان تهیه فرمایید.

استانداردهای حسابداری بازرگانی چیست؟

در ایران، 43 استاندارد مربوط به حسابداری وجود دارد که این استانداردها شامل استانداردهای حسابداری بازرگانی نیز می‌شوند. ضوابط مربوط به استاندارد حسابداری بازرگانی به‌وسیله کمیسیون تمهید استانداردهای مربوط به حسابداری تهیه می‌شود و اجرای آن برای کلیه حسابرسان و حسابداران ضروری می‌باشد.

مهم‌ترین استانداردهای حسابداری بازرگانی شامل:

عرضه فهرست‌های مالی، عرضه صورت‌وضعیت، گزارش سودوزیان، گزارش جریان پول‌نقد و… می‌باشد.

رشته حسابداری بازرگانی چیست؟

رشته حسابداری بازرگانی یکی از رشته‌های فنی‌و‌حرفه‌ای می‌باشد که برمبناي آموزش‌ علمي و کاربردي طراحي شده است. هدف از اين رشته، تربيت کاردانی حسابداری است؛ و بر این اساس مهارت‌هاي لازم برای آموزش درنظر گرفته شده است. در برنامه درسی این‌رشته چرخه کامل حسابداری شرکت‌های بازرگانی براساس استانداردهای وزارت علوم تبیین شده است؛ به‌نحوي که دانش‌آموزان پس از اتمام، توانايي لازم براي احراز شغل تکنسين حسابداري را خواهد داشت.

شغل‌های رشته حسابداری بازرگانی شامل:

کارمند امورمالی سازمان‌ها، کارمند سازمان امورمالیاتی، کارپرداز موسسات و شرکت‌ها، حسابدارمالی و صنعتی، مسئول رسیدگی و صدور اسناد، متصدی اعتبارات، تحویل‌دار بانک و حسابدار اموال می‌باشد.

حسابداری بازرگانی چیست؟

شرکت‌های بازرگانی به‌دلیل داشتن گردش مالی بالا، دارای فعالیت‌های بسیار مهم و حساسی هستند، که این عملیات با صرف هزینه های بالا، منجر به کسب درآمد زیاد می‌شود. بنابراین حسابداری بازرگانی به‌منظور بررسی و رسیدگی به امورمالی از اهمیت بسیاری برخوردار می‌باشد.

یکی از مهم‌ترین شرح وظایف حسابدار بازرگانی، بررسی و محاسبه سودوزیان شرکت می‌باشد؛ زیرا هدف از تاسیس شرکت بازرگانی کسب‌سود می‌باشد. بنابراین در ثبت‌های حسابداری بازرگانی و تهیه صورت‌مالی، باید سود واقعی شرکت ارائه گردد.

در مقاله حسابداری بازرگانی که توسط تیم آپاداس تهیه شده است، برآن است تا علاوه بر تعریفِ آن، به وظایف حسابدار مربوطه نیز اشاره نماید. حسابدار این موسسات باید به صفر تا صد حسابداری بازرگانی آشنا بوده و توانایی انجام عملیاتی چون: تعریف کدینگ حسابداری بازرگانی، معادله حسابداری بازرگانی، ثبت حسابداری بازرگانی و … را داشته باشد. تعریف روند و سیستم‌سازی امور حسابداری این شرکت‌ها نیز باید براساس کدینگ استاندارد حسابداری بازرگانی باشد.

کلمه business accounting معنی حسابداری بازرگانی به انگلیسی می‌باشد.

کدینگ حسابداری بازرگانی

یکی از مهم‌ترین بخش‌های استاندارد حسابداری بازرگانی، کدینگ حسابداری است. کدینگ به معنای تخصیص کدهای عددی یا حرفی به حساب‌ها و تراکنش‌ های مالی است که باعث می‌شود فرآیند ثبت و دسته‌بندی اطلاعات مالی ساده‌تر و دقیق‌تر انجام شود. سیستم کدینگ کمک می‌کند که هر حساب و تراکنش به‌طور یکتا شناسایی شود و از احتمال بروز خطاهای انسانی کاسته شود.

تفاوت حسابداری خدماتی و بازرگانی

برخی موسسات به ارائه خدمات تخصصی و عمومی به‌صورت منظم می‌پردازند. فعالیت این شرکت‌ها خدماتی نام دارد. شرکت‌های بازرگانی، بنگاه‌هایی هستند که فعالیت اصلی آن‌ها خریدوفروش می‌باشد.

به‌دلیل برخی سیاست‌های اقتصادی، بخش خصوصی توجه ویژه‌ای به شرکت‌های خدماتی نشان می‌دهد و هر فردی با هر مقداری سرمایه،‌ می‌تواند یک شرکت خدماتی را تاسیس نماید.

در مقابل سازمانی که با هدف مبادله کالا یا محصول، جهت برطرف کردن نیازهای مردم پدید می‌آید، شرکت خدماتی نام دارد.

حسابداری این دو نوع شرکت باتوجه به فعالیت آنان متفاوت از هم می‌باشد، که با بررسی نمونه ثبت‌های حسابداری بازرگانی و خدماتی می‌توان به تفاوت این‌دو پی برد.

آموزش حسابداری بازرگانی

در شرکت‌های بازرگانی تغییری در نوع کالا ایجاد نمی‌گردد. به همین علت حسابداری آن‌ها با سایر موسسات خدماتی و تولیدی متفاوت می‌باشد.

موسسات بازرگانی می‌توانند هم‌زمان با خرید و فروش، خدمات نیز ارایه نمایند. برای مثال در شرکت تعمیرات موبایل، لوازم یدکی آن نیز می‌تواند به فروش برسد.

لازمه شرکت در دوره حسابداری بازرگانی اشراف به حسابداری مالی و خدماتی می‌باشد، و سرفصل‌های این دو بسیار به‌هم نزدیک می‌باشد. برای مثال سرفصل‌ دوره حسابداری بازرگانی فنی حرفه‌ای تقریباً مشابه سرفصل دوره حسابداری خدماتی می‌باشد. ضمناً در دوره جاری تمامی مطالب با یک مثال حسابداری بازرگانی تدریس می‌گردد، که به درک‌مطلب دانشجویان کمک می‌نماید.

براساس این مقاله، با وجود تفاوت بین حسابداری بازرگانی با سایر رشته‌ها، نحوه تهیه‌وتنظیم صورت‌های مالیِ این شرکت جدا از سایر فعالیت‌ها نبوده و در بسیاری از موارد، از استانداردهای مشابه استفاده می‌گردد.

کاربردهای عملی استاندارد حسابداری بازرگانی

استاندارد حسابداری بازرگانی در شرایط مختلف کاربردهای عملی زیادی دارد. به‌عنوان مثال، در یک شرکت بازرگانی بزرگ که روزانه تعداد زیادی تراکنش مالی انجام می‌دهد، استفاده از سیستم کدینگ و رعایت استانداردهای حسابداری می‌تواند به کاهش خطاها و بهبود فرآیندهای مالی کمک کند. همچنین، شرکت‌های کوچک‌تر نیز می‌توانند با استفاده از این استانداردها، گزارش‌های مالی دقیقی ارائه دهند که مورد قبول نهادهای نظارتی قرار گیرد.

سوالات متداول

  • استاندارد حسابداری بازرگانی چیست؟ استاندارد حسابداری بازرگانی مجموعه‌ای از قواعد و روش‌هایی است که برای ثبت و گزارش‌دهی عملیات مالی در شرکت‌های تجاری استفاده می‌شود.

  • چرا استفاده از سیستم کدینگ در حسابداری بازرگانی اهمیت دارد؟ سیستم کدینگ به شناسایی یکتای حساب‌ها و تراکنش‌های مالی کمک می‌کند و از بروز خطاهای انسانی جلوگیری می‌کند.

  • چگونه می‌توان استانداردهای حسابداری بازرگانی را به‌درستی اجرا کرد؟ برای اجرای صحیح این استانداردها، باید کارکنان بخش مالی آموزش‌های لازم را دریافت کنند و از نرم‌افزارهای حسابداری مطمئن و به‌روز استفاده شود.

  • مزایای استفاده از استاندارد حسابداری بازرگانی چیست؟ این استانداردها باعث می‌شوند که شرکت‌ها تراکنش‌های مالی خود را به‌طور دقیق ثبت کنند و گزارش‌های مالی قابل‌اعتمادی ارائه دهند.

سایر مقالات آپاداس:
عکس خانم هانیه هاشم زاده مدیر مالی و مدیر تولید محتوای آپاداس

هانیه هاشم زاده

هانیه هاشم‌زاده، متولد 1367با حسابداری درمحیط کار به‌صورت تجربی آشنا شد. وی دانش‌آموخته رشته مدیریت دولتی در مقطع کارشناسی و رشته مدیریت فن‌آوری اطلاعات در مقطع کارشناسی ارشد است. از فعالیت های فعلی خانم هانیه هاشم زاده، علاوه بر ارائه خدمات و آموزش حسابداری، مدیریت تیم محتوای تخصصی سایت، پیج اینستاگرامی، تنظیم دوره ها و تهیه جزوات می‌باشد.

وبسایت آموزشگاه حسابداری آپاداس علاوه بر ارائه مقالات حسابداری، دوره های آموزش حسابداری و فایل اکسل حسابداری نیز ارائه می‌کند. اگر در تبریز هستید و به دنبال آموزشگاه حسابداری معتبر می‌گردید، شرایط شرکت در دوره و سایر اطلاعات مربوطه را در صفحه آموزش حسابداری در تبریز آپاداس می‌توانید مشاهده فرمایید. همچنین دوره آموزش آنلاین حسابداری آپاداس به شما این امکان را می‌دهند که مهارت‌های لازم برای مدیریت مالی شرکت خود را کسب کنید و با استفاده از فایل‌های اکسل آماده، کارایی و دقت بیشتری در کار خود داشته باشید.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

هدیه آپاداس

70% تخفیف

برای جزوه آموزش اکسل

کد تخفیف شما:

ex70ap