اصول حسابداری چیست؟
حسابداری همانند هر رشتهای برای استحکام و انطباق نیاز به ارکان و قوانین خاصی دارد. اصول حسابداری به زبان ساده مفاهیم اساسی حسابداری میباشند که هر مبتدی باید اصطلاحات آن را فراگیرد.
اصول حسابداری چیست؟
اصول حسابداری در واقع یک مدل کامل از نحوه انجام امور حسابداری است که بنابه نظر اساتید بزرگ حسابداری، پایه اصلی این دانش میباشد.
در این مقاله که توسط تیم محتوای آپاداس در شرکت ساختاردانشپاشا تهیه شده است، ضمن طرح سوال “اصول حسابداری چيست” به برآوردهای حسابداری و سایر اصول اولیه، با نحوه آموزش اصول حسابداری برطبق جزوه اصول حسابداری و کتاب اصول حسابداری همراه با مثال برای اصول حسابداری پرداخته میشود.
حسابداری نیز مانند سایر علوم نیازمندِ ارکان و قواعدی برای استحکام و انطباق میباشد، و ابتداییترین مباحث برای هر تازهواردی است که باید بداند.
درس اصول حسابداری چیست؟ مشکل ایجاد یک مفهوم اساسی از حسابداری با این واقعیت آغاز شد که سوابق حسابداری در همه موسسات باید برای همه قابلدرک نبود، تا بتوانند آنها را مقایسه نموده و یک گزارشِ واحد دریافت کنند. بنابراین، رهبران و معلمان در این زمینه شروع بهمعرفی روشهای خود نمودند. سپس این اصولِ جامعی که باید توسط حسابداران اعمال شود را، اصول حسابداری نامیدند، و پس از آن برای اصول حسابداری کتاب تدوین کردند.
اصول و مفروضات حسابداری چیست؟
اصول و مفروضات حسابداری مهم ترین مفاهیم و موضوعات اساسی هستند که هر حسابداری باید به آن ها تسلّط داشته باشد. از آنجا که مفروضات و اصول حسابداری براساس محاسبات علمی و ریاضی تعیین می شود، به عنوان چهارچوبی برای رشد و توسعه این رشته برای کسانی که تازه وارد حسابداری شده اند، درنظر گرفته می شود.
بنابراین، اگر در حسابداری کار می کنید یا کسب وکاری دارید که قطعاً نیاز به حسابداری دارد، به سوال “مفروضات و اصول حسابداری چیست” توجه بیش تری نمایید. در حسابداری تبریز، آموزش این اصول به صورت تخصصی در دسترس است و می تواند به شما کمک کند تا مفاهیم اساسی حسابداری را به خوبی درک کنید و در عمل از آن ها استفاده کنید.
مفروضات حسابداری، مفروضاتی هستند که امکان تهیه و تصحیح صورتهای مالی و گزارشات را فراهم مینمایند، به عبارت دیگر منشأ شکلگیری اصول و مفاهیم حسابداری میباشند.
این مفروضات شامل چندین عنصر میباشد که به توضیح آنها پرداخته شده است:
اصول پذیرفته شده حسابداری چیست؟
ده اصول پذیرفته شده حسابداریGAAP، به مجموعهای مشترک از قوانین، استانداردهای حسابداری و رویههای حسابداری اشاره دارد که توسط هیئت استانداردهای حسابداری مالی (FASB) صادر شده است. شرکتهای عمومی در ایالات متحده باید هنگام تنظیم صورتهای مالی از GAAP پیروی نمایند. GAAP توسط ده اصل کلیدی هدایت میشود و مجموعهای از استانداردهای مبتنی بر قوانین میباشد. اغلب با استانداردهای بینالمللی، گزارشگریمالی (IFRS) مقایسه میشود. IFRS یک استاندارد بینالمللی است و اخیراً تلاشهایی برای انتقال گزارش GAAP به IFRS صورت گرفته است.
در جزوه اصول و مفروضات حسابداری مهمترین موضوعات پایه حسابداری مطرح میشود. زیرا یکی از مهمترین موضوعاتی که حسابدار مبتدی برای تسلط به آن نیاز دارد، بحث مفروضات و اصول حسابداری است.
اصول حسابداری را نام ببرید:
اصول اولیه حسابداری چیست؟ همانطور که در همه شاخههای مختلف علمی و کاربردی، قوانین و چهارچوبهایی وجود دارند که همیشه باید رعایت شوند، در امورمالی و حسابداری نیز قوانین و مقررات خاصی باید رعایت شود و همه افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند باید از آنها پیروی نمایند. در حسابداری این را اصول اولیه حسابداری مینامند.
اصول حسابداری شامل چیست؟ اصول محدودکننده حسابداری شامل 4 مورد است که در زیر به توضیح هریک میپردازیم:
- اصل بهای تمام شده
- اصل تحقق درآمد
- اصل تطابق هزینه ها
- اصل افشا
1. اصل بهای تمام شده
اصل بهای تمام شده بیان میکند که تمامی داراییها و منابعی که توسط یک شرکت خریداری میشوند، باید بر اساس قیمت واقعی خرید ثبت شوند، نه بر اساس ارزش بازار. این اصل به حسابداران کمک میکند تا از هرگونه نوسانات غیرضروری و تغییرات احتمالی در ارزش داراییها جلوگیری کنند.
- مثال: اگر یک شرکت یک دستگاه به ارزش ۲۰۰ میلیون تومان خریداری کند، این مبلغ به عنوان بهای تمام شده ثبت میشود، حتی اگر بعداً ارزش آن افزایش یا کاهش یابد.
2. اصل تحقق درآمد
بر اساس اصل تحقق درآمد، درآمد تنها زمانی باید ثبت شود که بهطور رسمی و قانونی محقق شده باشد، نه زمانی که مبلغ آن دریافت میشود. این اصل به جلوگیری از ثبت زودهنگام یا دیرهنگام درآمدها کمک میکند و باعث شفافیت در گزارشدهی میشود.
- مثال: اگر شرکتی محصولی را به مشتری بفروشد، درآمد حاصل از فروش باید زمانی ثبت شود که تحویل محصول به مشتری انجام شده است، حتی اگر پرداخت هنوز انجام نشده باشد.
3. اصل تطابق هزینهها
اصل تطابق هزینهها تأکید میکند که هزینهها باید در همان دورهای ثبت شوند که درآمدهای مرتبط با آنها محقق شدهاند. این اصل به هماهنگی بین هزینهها و درآمدها کمک میکند و از ارائه گزارشهای مالی نادرست جلوگیری میکند.
- مثال: اگر شرکتی برای تولید محصولی مواد اولیهای خریداری کند، هزینه این مواد باید در همان دورهای که محصول فروخته میشود، ثبت شود، نه زمانی که مواد اولیه خریداری شده است.
4. اصل افشا
اصل افشا بیان میکند که تمامی اطلاعات مهم و مرتبط با وضعیت مالی شرکت باید به طور کامل و شفاف به ذینفعان افشا شود. این اصل به حفظ شفافیت و اعتماد بین شرکت و ذینفعان کمک میکند.
- مثال: اگر شرکتی با یک بدهی بزرگ مواجه شود، این بدهی باید در گزارشهای مالی افشا شود تا ذینفعان از وضعیت واقعی شرکت آگاه شوند.
اصول حسابداری به انگلیسی (GAAP) شامل:
پیشنهاد می شود مقاله مربوط به واژه ها و کلمات مربوط به حسابداری به انگلیسی را نیز مطالعه فرمایید.
مزایای استفاده از اصول حسابداری
استفاده از اصول حسابداری مزایای بسیاری برای سازمانها و حسابداران دارد. برخی از این مزایا عبارتند از:
- دقت در گزارشدهی: رعایت اصول حسابداری باعث میشود که اطلاعات مالی دقیق و بدون خطا ثبت و گزارش شوند.
- افزایش اطمینان و اعتماد: ذینفعان به اطلاعات مالی که بر اساس اصول حسابداری تهیه شدهاند، اعتماد بیشتری دارند.
- تصمیمگیری بهتر: اطلاعات دقیق مالی به مدیران کمک میکند تا تصمیمگیریهای بهتری درباره برنامههای مالی و سرمایهگذاریهای خود داشته باشند.
- هماهنگی بین دورههای مالی: رعایت اصولی مانند اصل تطابق هزینهها باعث میشود که هزینهها و درآمدها در دورههای مالی مناسب ثبت شوند.
اصول حسابداری 1 چیست؟
هر فردی که قصد دارد در رشته حسابداری فعالیت نماید، لازم است ابتدا آموزش اصول حسابداری 1 را بگذراند. آموزش اصول حسابداری 1 برای علاقهمندان به حسابداری و فعالانِ این رشته پرطرفدار ضروری میباشد؛ اما امروزه شاهد هستیم بیشتر دانشجویان حسابداری پس از گذراندن اصول حسابداری یک مفاهیم اساسی حسابداری را فراموش مینمایند. حتی فارغالتحصیلان رشته حسابداری در مقاطع کاردانی و کارشناسی، بیشتر مفاهیم و فرمولهای اصول حسابداری 1 را که شامل مفروضات حسابداری، اصول حسابداری و اصول محدودکننده یا میثاقهای حسابداری میباشد، از یاد بردهاند. این دانشجویان تصور مینمایند که دانستن این مفاهیم مهم نبوده و تنها انجامِ ثبتهای حسابداری کافی میباشد.
درس اصول حسابداری 1 چیست؟ درس اصول حسابداری ۱ به سه بخش کلی به شرح زیر طبقهبندی میشود:
- مفاهیم اساسی حسابداری
- حسابداری شرکتهای خدماتی
- حسابداری شرکتهای بازرگانی
برای فراگیری اصول حسابداری1 باید جزوه اصول حسابداری 1 و کتاب اصول حسابداری 1 را در اختیار داشته باشید. بهترین کتاب اصول حسابداری 1 شامل: اصول حسابداری 1 پیامنور و اصول حسابداری ۱ جمشید اسکندری میباشد.
اصول حسابداری ۲ چیست؟
اصول حسابداری 2 شامل موضوعات مهم ذیل میباشد:
- مفاهیم اساسی در حسابداری، ویژگیهای کیفی اطلاعات
- کنترل داخلی، نقدینگی و تنخواهگردان
- تهیه صورت مغایرت بانکی در اصول حسابداری ۲
- حسابداری حقوق
- حساب شرکت تضامنی
- حسابداری شرکتهای سهامی
- بدهی بلندمدت و سرمایهگذاری کوتاهمدت
- خلاصه اصول حسابداری 1 و 2
بهترین کتاب برای مطالعه این مبحث کتاب اصول حسابداری ۲ جمشید اسکندری میباشد.
چگونه اصول حسابداری بخوانیم؟
اگر قصد دارید در هر شغلی و در هر زمینهای خوب باشید، نیاز به گذراندن آموزش حرفهای دارید. در حسابداری نیز هر چه مهارت بیشتری بیاموزید، حرفهایتر خواهید بود.
اصول حسابداری چگونه است؟ رشته حسابداری مبتنی بر فرضیات و قوانین خاصی است که یادگیری آن اگر توسط استاد مجرب صورت گیرد، آسان و قابلفهم میباشد. آگاهی و یادگیری هر یک از این قوانین حسابداری برای شخصی که می خواهد حسابداری انجام دهد لازم و ضروری میباشد.
در آموزشگاه ساختاردانشپاشا بهترین دوره برای افرادی که با هر سوادی قصد فعالیت در حسابداری را دارند، دوره حسابداری ویژه بازارکار آپاداس میباشد که شامل آموزش آنلاین حسابداری و آموزش حسابداری در تبریز به صورت عملی و حضوری با مراجعه به صفحه مربوطه میتوانید اطلاعات بیشتری کسب نمایید.
در انتها لازم بهذکر میباشد که اصول حسابداری، تنها مفاهیم تئوری و آکادمیک این رشته نبوده و هر حسابداری باید هنگام ورود و انجام کار در هر واحد اقتصادی، باید برطبق اصول و مفروضات حسابداری، چهارچوبها را معین نموده و شروع به فعالیت نماید. پس دانشجویان باید از ابتدا به یادگیری کاربردی و مفهومی این مبحث همّت نمایند.
این درس جزو اولین سرفصلهای دوره حسابداری ویژه بازارکار آپاداس میباشد که کاملاً بهصورت کاربردی و معنادار تدریس میشود تا دانشآموختهگان ضمن پیبردن به اهمیّت آن، مهارت کاربرد آن را به دست آورند.
جمع بندی
اصول حسابداری به عنوان یک راهنمای مهم در دنیای حسابداری، به سازمانها و حسابداران کمک میکنند تا اطلاعات مالی بهطور دقیق، منسجم و شفاف ثبت و گزارش شوند. این اصول نه تنها به افزایش دقت و شفافیت اطلاعات مالی کمک میکنند، بلکه به ذینفعان این امکان را میدهند تا تصمیمات بهتری بر اساس اطلاعات دقیق و قابل اطمینان بگیرند. رعایت این اصول برای هر حسابداری که به دنبال دقت و شفافیت در گزارشهای مالی است، ضروری است.
منابع و مراجع مطالعه اصول حسابداری
سوالات متداول
- اصول حسابداری چیست؟
اصول حسابداری مجموعهای از مفاهیم و قوانین است که برای انجام امور حسابداری مورد استفاده قرار میگیرد. این اصول پایه و اساس حسابداری را تشکیل میدهند و برای ایجاد یک ساختار منسجم و قابل درک در تهیه و ارائه گزارشهای مالی استفاده میشوند. چرا اصول حسابداری اهمیت دارد؟
اصول حسابداری اهمیت زیادی دارد زیرا به حسابداران و شرکتها کمک میکند تا صورتهای مالی خود را به صورت استاندارد و قابل مقایسه تهیه کنند. این اصول موجب شفافیت و صحت گزارشهای مالی میشوند و به تصمیمگیریهای مالی صحیح کمک میکنند.اصول پذیرفته شده حسابداری (GAAP) چیست؟
اصول پذیرفته شده حسابداری (GAAP) مجموعهای از استانداردها و قوانین حسابداری است که توسط هیئت استانداردهای حسابداری مالی (FASB) تدوین شده است. این اصول برای تهیه و ارائه صورتهای مالی در ایالات متحده استفاده میشود و به شرکتها کمک میکند تا گزارشهای مالی خود را به طور منسجم و قابل مقایسه تهیه کنند.چگونه میتوان اصول حسابداری را یاد گرفت؟
یادگیری اصول حسابداری از طریق شرکت در دورههای آموزشی، مطالعه کتابهای مرتبط و استفاده از جزوات آموزشی امکانپذیر است. همچنین، آموزشگاهها و موسسات مختلفی دورههای تخصصی حسابداری ارائه میدهند که میتوان با شرکت در این دورهها به طور عملی و کاربردی با اصول حسابداری آشنا شد.